Στο έλεος του “ΝΕΜΟ” οι ΗΠΑ

Λίγους μήνες μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα "Σάντυ" οι βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ δέχονται ακόμη ένα χτύπημα της φύσης.

Πάνω από 40 εκατ. πολίτες σε 10 Πολιτείες και επαρχίες των ανατολικών ΗΠΑ βρίσκονται στο διάβα της δυνατής χιονοθύελλας, που οι επιστήμονες τον ονόμασαν "ΝΕΜΟ".

Οι Αρχές της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ έδωσαν εντολή για άμεση απομάκρυνση των κατοίκων της πόλης Χουλ, η οποία βρίσκεται στη χερσόνησο, στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας και υπάρχει πιθανότητα σύντομα να βρεθεί θαμένη κατά την ισχυρή χιονοθύελλα.

Παράλληλα,ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πλίμουθ της Μασσαχουσέτης, όπου κυρήχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του χειμερινού τυφώνα "Nemo", διέκοψε αυτόματα την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω βλάβης, μετέδωσε το Associated Press.

Εν τω μεταξύ στο Κονέκτικατ το χιόνι έφθασε στο πρωτοφανές ύψος για την περιοχή των 95 εκατοστών. Στην πολιτεία του Μέιν, είχε καταγραφεί το τοπικό ρεκόρ στα 73 εκατοστά ενώ τελευταία φορά που είχε πέσει τόσο πολύ χιόνι ήταν το 1979. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχουν δύο θύματα από τη χιονοθύελλα.

Οι κυβερνήτες των Πολιτειών από την Νέα Αγγλία ως τη Νέα Υόρκη κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σύμφωνα με το CNN πάνω από 600.000 σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό. Από την κακοκαιρία, έχει διαταραχθεί η λειτουργία μεγάλων αεροδρομίων, ανάμεσα τους και της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και της Βοστώνη, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν σχεδόν 5.000 πτήσεις.

 Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν από το βράδυ της Παρασκευής (ώρα ανατολικής ακτής) και μέχρι την Κυριακή, οπότε και η χιονοθύελλα αναμένεται να κοπάσει.Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα δυο βαρομετρικά χαμηλά αναμένεται να ενωθούν δημιουργώντας μια από τις ισχυρότερες καταγεγραμμένες χιονοθύελλες με την ένταση των ανέμων να ξεπερνά σε κάποιες στιγμές και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.