Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι λίγο- πολύ γνωστό. Όμως, υπάρχουν και πλευρές της υπογεννητικότητας που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.
Προκειμένου ο πληθυσμός ενός έθνους να ανανεώνεται, κάθε γυναίκα πρέπει να γεννά κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά. Πάνω από αυτό το όριο, ο πληθυσμός αυξάνεται και κάτω από αυτό, συρρικνώνεται και γερνάει.
Αυτή τη στιγμή, στις ΗΠΑ, σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούν 1,6 παιδιά. Δηλαδή ο πληθυσμός των ΗΠΑ συρρικνώνεται και γερνάει! Και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Για να χρησιμοποιήσουμε την αρκετά οικεία πλέον οικονομική ορολογία: ο ανεπτυγμένος κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δημογραφικό κενό. Γενικότερα στην αμερικανική ήπειρο, σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούν 1,93 παιδιά, δηλαδή ο πληθυσμός συρρικνώνεται, έστω και με σχετικά πιο βραδείς ρυθμούς από ότι στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η υπογεννητικότητα έχει διπλό αντίκτυπο: ο πληθυσμός γερνά και μειώνεται, κάτι που έχει βαθύτατες οικονομικές, πολιτισμικές αλλά και πολιτικές συνέπειες.
Όπως δείχνει μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύει η Wall Street Journal, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε 60 χρόνια ο πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται. Και μαζί με αυτόν και η καινοτομία και η ανάπτυξη και η πρόοδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, παρ' ότι τα τελευταία 40 χρόνια, ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 50%, οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν, η ρύπανση του περιβάλλοντος μειώθηκε σημαντικά και η οικονομία έγινε πιο βιώσιμη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους μελετητές, η ανθρώπινη καινοτομία είναι ο πλέον πολύτιμος πόρος της ανθρωπότητας.
Οι κοινωνίες με υψηλή υπογεννητικότητα δεν παράγουν καινοτομία ενώ και τα κίνητρα τους για κατανάλωση περιορίζονται σημαντικά, εκτός ίσως του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης. Στις κοινωνίες αυτές δεν γίνονται παρά πολύ συντηρητικές επενδύσεις, τα κεφάλαια διαφυλάσσονται μόνο... για τα γεράματα, τα κόστη σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται ενώ υπάρχουν όλο και λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι που με τις εισφορές τους να πληρώνουν τους συνταξιούχους. Βιώσιμο ασφαλιστικό είπατε; Ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και σε ένα άλλο πολυσυζητημένο ζήτημα, αυτό της εθνικής κυριαρχίας υφίσταται σοβαρότατο πλήγμα: δεν υπάρχουν χρήματα αλλά ούτε και άνδρες να στελεχώσουν τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών.
Να σημειώσουμε ότι και στην Ευρώπη, ο αριθμός γεννήσεων είναι ακόμη μικρότερος από ότι στις ΗΠΑ με οριακά 1,59 παιδιά να αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα (στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27).