ΗΠΑ: Ο Άσαντ θα φύγει

Αποφασισμένες να επιτύχουν την παραίτηση του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ - παρά την προθυμία της συριακής αντιπολίτευσης να διεξάγει συνομιλίες με τη Δαμασκό- εμφανίζονται οι ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ξεκάθαρο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, "στη μελλοντική Συρία δεν θα υπάρχει ο Μπασάρ Άσαντ. Έτσι αποφάσισε ο συριακός λαός, με το αίμα του οποίου είναι βαμμένα τα χέρια του Άσαντ".

Νωρίτερα, στην τελευταία ομιλία της ως Υπουργός Εξωτερικών , η Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε, το Ιράν και τη Ρωσία να σταματήσουν την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρουν στο συριακό καθεστώς.

Σε χθεσινές του δηλώσεις,ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι, τόνισε ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στη Δαμασκό άμεσα και παραδέχθηκε ότι "δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο" στην ειρηνευτική του προσπάθεια, όπως εξ΄άλλου και "οι στρατιωτικές επεμβάσεις του Άσαντ που έχουν αποτύχει να θέσουν τέρμα στην σύγκρουση".

Η κατάσταση στην Συρία -μαζί με την κρίση στο Μάλι, θα είναι τα κεντρικά θέματα συζήτησης στις εργασίες της 49ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια , που αρχίζουν σήμερα .