ΗΠΑ: Νέο σκάνδαλο παιδεραστίας στους κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας

Νέες περιπτώσεις καθολικών ιερέων που κακοποιούσαν σεξουαλικά ανηλίκους, έρχονται στην δημοσιότητα, αυτή τη φορά από την Αμερικανική Καθολική Εκκλησία. 

Ο αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες δημοσιοποίησε σήμερα -με δικαστική απόφαση του 2007- 124 φακέλους , από τους οποίους οι 82 περιέχουν πληροφορίες για υποθέσεις παιδεραστίας, στις οποίες εμπλέκονται σχεδόν εκατό ιερωμένοι.

"Οι κακοποιήσεις αυτές χρονολογούνται δεκάδες χρόνια πριν. Ωστόσο αυτό δεν τις κάνει λιγότερο σοβαρές", γράφει ο αρχιεπίσκοπος Γκόμεζ στην ιστοσελίδα της επισκοπής και τονίσει: "Η ανάγνωση των εγγράφων αυτών προκαλεί πόνο και αποτροπιασμό. Η συμπεριφορά που περιγράφεται στους φακέλους αυτούς είναι αποκρουστική, σατανική. Δεν υπάρχει συγχώρεση, δεν υπάρχει δικαιολογία γι αυτό που συνέβη στα παιδιά αυτά".

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος Ζοσέ Γκόμεζ ανακοίνωσε ότι ο προκάτοχός του, ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι, απαλλάχθηκε των διοικητικών και δημοσίων καθηκόντων του ενώ, ο πρώην βασικός σύμβουλός του για θέματα που έχουν σχέση με σεξουαλική παρενόχληση, Τόμας Κέρι, είχε παραιτηθεί, ενώ ήταν περιφερειακός επίσκοπος.

Ωστόσο , ο σύλλογος κακοποιημένων ατόμων από ιερεόις (Snap), δεν έμεινε ευχαριστημένος από την απαλλαγη του Ρότζερ Μαχόνι από τα καθήκοντά του, θεωρόντας ότι είναι "μόλις ένα μικρό καθυστερημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

"Το μάθημα για τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας είναι εδώ σαφές: αν πετυχαίνετε να συγκαλύπτετε τα κακουργήματά σας, μπορείτε να διατηρείτε τη θέση σας. Αν, ωστόσο, δεν το πετύχετε, υπάρχει ένας εξαιρετικά μικρός κίνδυνος να κληθείτε να πληρώσετε κάποιες ελαφρές συνέπειες", γράφει ο Ντέιβιντ Κλόχεσι, ο διευθυντής της Snap, σε ανακοίνωσή του.

Στις αρχές του Ιανουαρίου η δικαιοσύνη είχε δώσει εντολή στην Καθολική Εκκλησία του Λος Άντζελες να δημοσιοποιήσει την ταυτότητα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της εκκλησίας που κατηγορούνται για παιδεραστία, μια απόφαση για την οποία εξέφρασαν ικανοποίηση οι συνήγοροι των θυμάτων.

Η αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, η μεγαλύτερη των ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι "οι περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί" σε μια έκθεση που τιτλοφορείται "Αναφορά στο λαό του Θεού".

Τα τελευταία χρόνια η Καθολική Εκκλησία σε πολλές χώρες είναι αντιμέτωπη με το σκάνδαλο των παιδεραστών ιερωμένων, κυρίως στις ΗΠΑ όπου ένας Αμερικανός στους τέσσερις δηλώνει καθολικός.