Η εικόνα γνωστή στους περισσότερους από εμάς: καθόμαστε στον καναπέ ή το γραφείο, με το laptop ή το tablet μας, στέλνουμε mails και χαζεύουμε βιντεάκια στο YouTube.
Και σκεφτόμαστε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν εικονικό, άυλο κόσμο.
Κι όμως! Όλες μας οι κινήσεις και οι επιλογές στο διαδίκτυο, αποθηκεύονται σε ένα απολύτως υλικό μέρος! Μια περιήγηση στα άδυτα της Google θα μας πείσει...
Μόλις κάνουμε το πρώτο μας κλικ στη μηχανή αναζήτησης, μια εντολή φτάνει στον πιο κοντινό μας server. Αυτά τα σημεία υποδοχής χρειάζονται πραγματικά πολλούς εργαζομένους για να λειτουργούν σωστά.
Το δωμάτιο δικτύωσης...
Στο δωμάτιο αυτό, τα ειδικά μηχανήματα “βλέπουν” τι έχουμε κλικάρει και αποφασίζουν ποιος server πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα μας.
Κατόπιν το αίτημα αποστέλλεται στο server floor.
Αναζήτηση στο Google; Βίντεο στο YouTube; E-mail; Αυτοί οι υπολογιστές χειρίζονται κάθε μας κίνηση.
Κάθε δεδομένο χρήστη αποθηκεύεται σε δυο διαφορετικούς servers για ασφάλεια.
Τα ακόμη σημαντικότερα δεδομένα (όπως π.χ. αυτά που έχουμε επιλέξει ως σημαντικά στο e-mail μας) αποθηκεύονται ακόμη μια φορά στη λεγόμενη tape library.
Κάθε φορά που ένας δίσκος χαλάει, κάποιος από το προσωπικό της Google αναλαμβάνει να καταστρέψει όλα τα δεδομένα που περιέχει.
Κατόπιν, ο υπάλληλος αυτός αναλαμβάνει να τοποθετήσει το δίσκο σε μια ειδική μηχανή που συνθλίβει το δίσκο σε μικρά κομματάκια.
Αν σκεφτούμε τον... πυρετό των πληροφοριών που διακινούνται μέρα- νύχτα μέσω της Google αντιλαμβανόμαστε ότι τα μηχανήματα της δεν έχουν... ρεπό ποτέ! Για να μην πάρουν κυριολεκτικά φωτιά τα μηχανήματα, οι εγκαταστάσεις της Google περιλαμβάνουν τεράστιους πύργους νερού για να ψύχονται τα μηχανήματα. Οι πύργοι αυτοί είναι συναγωνίσιμοι με αυτούς που υπάρχουν στα πυρηνικά εργοστάσια για να ψύχονται οι αντιδραστήρες.