Λαμπροί εορτασμοί για την ορκωμοσία Ομπάμα

Ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, λίγα μόλις μέτρα από το Καπιτώλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να δώσει για δεύτερη και τελευταία φορά τον όρκο του προέδρου των ΗΠΑ.

Ήδη, ο Ομπάμα έχει ορκιστεί σε μια ιδιωτική τελετή που έγινε την Κυριακή στο Λευκό Οίκο. Το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε νέα προεδρική θητεία αρχίζει απαρέγκλιτα στις 20 του Ιανουαρίου. Όμως, αν η 20η Γενάρη πέφτει Κυριακή, όπως φέτος, η παράδοση καλεί, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη.

Μετά τη επίσημη ορκωμοσία του προέδρου θα ακολουθήσει σειρά τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων καθώς και η ομιλία του προέδρου.

Ο όρκος θα δοθεί λίγα μόλις βήματα από το Καπιτώλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία περιβάλλεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας, την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου.

“Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών”, είναι τα λόγια που θα πει ο Ομπάμα για δεύτερη και τελευταία φορά.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια... άσκηση, την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει, με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: "Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας".