Οι Αμερικανοί είναι λιγότερο υγιείς, πεθαίνουν νωρίτερα και πάσχουν από περισσότερες ασθένειες συγκριτικά με τους κατοίκους άλλων πλούσιων χωρών, προκύπτει από νέα έκθεση που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Αυτή η τάση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες--από τα νεογέννητα μέχρι τους ανθρώπους 75 ετών--επισημαίνει η έκθεση, την οποία εκπόνησαν από κοινού το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο και το Ινστιτούτο Ιατρικής και δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Κάποια από τα συμπεράσματά της είναι εντυπωσιακά: ακόμη και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί καθώς κι εκείνοι που έχουν ασφάλεια υγείας δεν είναι το ίδιο υγιείς με τους αντίστοιχους πολίτες άλλων ευημερούντων κρατών.
"Εκπλαγήκαμε από τη βαρύτητα των πορισμάτων. Οι Αμερικανοί πεθαίνουν και νοσούν σε ποσοστά που γνωρίζουμε ότι δεν δικαιολογούνται καθώς οι κάτοικοι άλλων χωρών υψηλών εισοδημάτων ζουν περισσότερα χρόνια κι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό που ανησυχεί την επιτροπή μας είναι γιατί, επί δεκαετίες, μένουμε πίσω", δήλωσε ο Στίβεν Γουλφ, καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth στο Ρίτσμοντ και πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση.
Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη του είδους που εξετάζει μία σειρά από ασθένειες, τραυματισμούς και συμπεριφορές ατόμων όλων των ηλικιών στις ΗΠΑ συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες πλούσιες χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Στην κατάταξη των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελευταία θέση ή κοντά στην τελευταία με βάση εννέα κριτήρια.
Αυτά είναι τα ποσοστά στη: βρεφική θνησιμότητα και τα ελλιποβαρή νεογέννητα, οι τραυματισμοί και οι ανθρωποκτονίες, η εγκυμοσύνη στην εφηβεία και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα κρούσματα του ιού HIV και του AIDS, οι θάνατοι που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα, οι χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων και η ανικανότητα.
Πολλά από τα προβλήματα υγείας, διαπιστώνει η έκθεση, αφορούν σε δυσανάλογο βαθμό τα παιδιά.
Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών μεταξύ των πλούσιων χωρών παρά το γεγονός ότι δαπανά περισσότερα χρήματα στο τομέα της υγείας από οποιαδήποτε άλλη χώρα.