Συγκρατημένα έως εχθρικά υποδέχθηκε η Μόσχα τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τίλερσον

Οι συγκρατημένες δηλώσεις και το εκρηκτικό κλίμα στην αίθουσα της κοινής συνέντευξης Τύπου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον μπορεί να έχει μια μεγάλη εμπειρία από το παρελθόν ως επιχειρηματίας και πρόεδρος της Exxon Mobil στις ρωσο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις - κάτι που είχε αναγνωρίσει στο παρελθόν και η η Μόσχα, τιμώντας τον με το παράσημο της φιλίας των λαών - αλλά αυτή την φορά με την ιδιότητα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του επεφύλαξε μια εξαιρετικά συγκρατημένη υποδοχή. Το πρακτορείο Reuters την χαρακτήρισε «εχθρική».

Το στίγμα της ατμόσφαιρας μέσα στην οποία έγινε δεκτός ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών το έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ώρα που άρχιζαν οι συνομιλίες μεταξύ Τίλερσον και Λαβρόφ, ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωνε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Μιρ», «ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης με την Ουάσιγκτον επί Τραμπ, στον τομέα της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα υποβαθμίσθηκε», υπονοώντας προφανώς ότι οι σχέσεις Μόσχας Ουάσιγκτον είναι χειρότερες απ ότι ήταν την περίοδο Ομπάμα.

Οι συνομιλίες των δύο ομολόγων, του Αμερικανού και του Ρώσου ΥΠΕΞ, διήρκεσαν πέντε ολόκληρες ώρες και ήταν οξύτατες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών.

«Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας είναι χαμηλό. Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν αυτού του είδους τις σχέσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Λαβρόφ μετά την συνάντησή τους. 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είναι έτοιμες για μια αμείλικτη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας". 

"Η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναφέρει σε ισχύ την συμφωνία που έχει συνάψει με την Ουάσιγκτον για αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων στην Συρία, έπειτα από την αναστολή της συμφωνίας, μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς ενάντια στο συριακό καθεστώς" είπε ο Λαβρόφ.

Οι δύο υπουργοί αποχώρησαν, αλλά λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο ρώσος πρόεδρος δέχθηκε στο Κρεμλίνο τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Προφανώς και οι δύο τους «θεώρησαν σκόπιμο» ότι είχαν κάτι να συζητήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο.

Η κακή αρχή...

Νωρίτερα, μόλις εμφανίσθηκε στην αίθουσα ο Σεργκέι Λαβρόφ, οι αμερικανοί δημοσιογράφοι σύμφωνα με την περιγραφή της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, άρχισαν να φωνάζουν με όλη τους την δύναμη «Mr Lavrov. Mr Lavrov..» βομβαρδίζοντας τον με ερωτήσεις του τύπου «είναι αλήθεια ότι υποστηρίζετε την κυβέρνηση της Συρίας; Τι έχετε να πείτε για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου;..». «Ποιος σας έχει διαπαιδαγωγήσει;» ήταν το ερώτημα με το οποίο απευθύνθηκε ο Λαβρόφ στους αμερικανούς δημοσιογράφους, και όχι στον επίσημο προσκεκλημένο, όπως επεσήμαινε σε σχόλιο του το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Μαρία Ζαχάροβα πάντως έγραψε στην σελίδα της στο Facebook ότι τέτοια «αγοραία συμπεριφορά» δεν είχε υπάρξει εδώ και εκατό χρόνια στην έπαυλη του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ άρχισε να μιλάει και μόλις ολοκλήρωσε την προσφώνηση του και ήταν έτοιμος να δώσει τον λόγο στον αμερικανό ομόλογο του, έκανε μια παύση και απευθυνόμενος στους αμερικανούς δημοσιογράφους είπε «Τώρα μπορείτε να φωνάξετε, αν θέλετε».