Έτοιμος να αναλάβει μονομερή δράση απέναντι στη Βόρεια Κορέα δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος
«Κάτι πρέπει να γίνει» με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την επίθεση με χημικά στην Συρία, χωρίς όμως να αναφέρει ότι ο Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία.
«Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Άσαντ είναι φρικτό», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Συρία είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα και αυτός είναι εκεί και φαντάζομαι ότι αυτός διοικεί, οπότε κάτι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα έτοιμος να αναλάβει μονομερή δράση για να αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση που η Κίνα δεν συνδράμει για να βοηθήσει στο ζήτημα.
«Σίγουρα θα είμαι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σε ερώτηση κατά πόσον θα είναι διατεθειμένος να αναλάβει μονομερή δράση ενάντια στην Βόρεια Κορέα. «Αλλά πιστεύω ότι η Κίνα θα θελήσει να βοηθήσει», πρόσθεσε.
Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνήλθε την Τετάρτη εκτάκτως για την επίθεση με χημικά στην Ιντλίμπ της Συρίας, ανέβαλε τελικά την ψηφοφορία για ένα προσχέδιο απόφασης για το νωρίτερο σήμερα, δίνοντας αρκετό χρόνο στους Δυτικούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία.
Το προσχέδιο της απόφασης ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και η Συρία να παραδώσει τα σχέδια πτήσης της πολεμικής της αεροπορίας και όλες τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση.
"Σκάνδαλο" χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ το γεγονός ότι ο ΟΗΕ δεν ενέκρινε κανένα ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης. «Ήταν μια βάρβαρη επίθεση που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα πολέμου» τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ανατολική Γερμανία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι την επίθεση διέπραξαν οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Συνιστά σκάνδαλο το ότι δεν εκδόθηκε καμία απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτοί που αντιτάχθηκαν πρέπει να σκεφθούν την ευθύνη που φέρουν» υπογράμμισε η ίδια.
Η Άγγελα Μέρκελ απέφυγε επιπλέον να δώσει τη δική της ερμηνεία για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η επίθεση «παραβίασε μια κόκκινη γραμμή».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε, πριν διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα.
Συγκεκριμένα στη ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται, ότι «με αφορμή το περιστατικό με την χρήση χημικών όπλων που συνέβη στις 4 Απριλίου στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ,είναι απαράδεκτο να επιρρίπτονται κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν γίνει μια λεπτομερής και αμερόληπτη διεθνής έρευνα».
Αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν από την πλευρά τους το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να «καταδικάσει έντονα» την επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία που σκότωσε τουλάχιστον 70 αμάχους.
«Η ΕΕ καλεί το ΣΑ να ενωθεί, να καταδικάσει έντονα την επίθεση στην Χαν Σεϊχούν και να διασφαλίσει μια γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΕΕ, καλώντας επίσης για μια «ειλικρινή πολιτική μετάβαση στην Συρία».