Το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο διατηρεί σε ισχύ την αναστολή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος
Οξύνεται η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να παραμείνει η αναστολή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου.
Με ένα tweet του, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε πως είναι «Μια σκανδαλώδης απόφαση!».
Σε συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα με εκπροσώπους των δυνάμεων επιβολής του νόμου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέγνωσε ένα άρθρο της νομοθεσίας για τη μετανάστευση που ορίζει με σαφήνεια ότι ο πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει ποιος έχει το δικαίωμα να εισέλθει στις ΗΠΑ.
Εντούτοις οι δικαστές του εφετείου δεν αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο. Γεγονός που δεν ξέφυγε της προσοχής του προέδρου ούτε του έγκριτου μπλογκ Lawfare και ο Ντόναλντ Τραμπ το επισήμανε στο μήνυμά του:
«Εκπληκτικό, στο σύνολο της επιχειρηματολόγιας τους, οι δικαστές δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναφέρουν αυτή τη νομοθεσία».
Ακριβώς αυτή η νομοθεσία ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα που πρόταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώπιον του εφετείου για να υπερασπιστεί αυτό το διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου, που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων 7 μουσουλμανικών χωρών και όλων των προσφύγων.
Αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έγραψε στο μήνυμά του είναι ότι ο Μπέντζαμιν Ουίτς, ο συντάκτης του σχετικού άρθρου στο Lawfare εκτιμά ότι οι δικαστές έλαβαν την σωστή απόφαση.
Οι δικαστές του εφετείου θεώρησαν ότι αυτό το διάταγμα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια απόφαση απαγόρευσης της εισόδου των μουσουλμάνων. Βασίστηκαν μάλιστα στις «πολυάριθμες δηλώσεις» του δισεκατομμυριούχου στο Twitter ή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας «σχετικά με την πρόθεσή του να θέσει σε ισχύ την "απαγόρευση των μουσουλμάνων"».
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε σύντομα με ανάρτησή του στο Twitter: «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ».
Ωστόσο βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, η κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι η αναστολή του διατάγματος θα οδηγούσε στην διάπραξη σοβαρών επιθέσεων στην ασφάλεια των ΗΠΑ.