Κατάργηση του Obamacare και έξοδο από την TPP οι πρώτες υπογραφές Τραμπ

Η συντριβή των «οργανώσεων της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας» κορυφαία προτεραιότητά της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε χθες το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο λίγο μετά την λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκο Ρινς Πράιμπους αποστέλλει ένα υπόμνημα σε υπηρεσίες διατάσσοντας την άμεση διακοπή του ρυθμιστικού πλαισίου.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ακόμα ότι η κυβέρνηση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες, στο πλαίσο της εμπορική στρατηγική της για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι σκληρές και δίκαιες (εμπορικές) συμφωνίες" θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να επιστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. "Αυτή η στρατηγική ξεκινά με την αποχώρηση από την TPP και με τη διασφάλιση ότι τυχόν νέες εμπορικές συμφωνίες θα συναφθούν προς το συμφέρον των Αμερικανών εργαζομένων".

Διαβάστε περισσότερα: Άρχισε το "ξήλωμα" ο Τραμπ: Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία TPP

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το "κλίμα κατά της αστυνομίας", όπως το χαρακτήρισε, που επικρατεί στις ΗΠΑ και ζήτησε περισσότερη επιβολή του νόμου και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.

Στο ίδιο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι η δέσμευση του Τραμπ να χτίσει ένα τείχος για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση. "Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερη επιβολή του νόμου, περισσότερη δέσμευση της κοινότητας και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση", προστίθεται στην ανακοίνωση

Ο Τραμπ επίσης υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι διορισμοί των οποίων επικυρώθηκαν νωρίτερα χθες από την Γερουσία. 

Παρέλαβε τους πυρηνικούς κωδικούς

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ και ο Ομπάμα μπήκαν στο Καπιτώλιο. Εκεί, ένας στρατιωτικός βοηθός του Ομπάμα παρέδωσε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ την βαλίτσα με τους πυρηνικούς κωδικούς: τις πληροφορίες και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για να ξεκινήσει πυρηνικός πόλεμος.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο νέος Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τον δικό του πυρηνικό πόλεμο και δεν υπάρχει νομική εμπόδιο για να το κάνει αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηριστεί από εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας – ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα – ως ένας άνθρωπος που του λείπει η κρίση, η ιδιοσυγκρασία και οι γνώσεις για να διαχειριστεί πυρηνικά όπλα.

Πάντως, μερικά λεπτά μετά την ορκωμοσία του, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει την πρόθεση να αναπτύξει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας «αιχμής» για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Η ανακοίνωση δεν δίνει λεπτομέρειες για το εάν το σύστημα αυτό είναι άλλο από αυτό που βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, ή το πώς θα καλυφθεί το κόστος του.

Στο στόχαστρο το Ισλαμικό Κράτος

Στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υποσχέθηκε να «ενώσει τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε εντελώς από το πρόσωπο της γης».

Ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του, αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα καταστήσει τη συντριβή των «οργανώσεων της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας» κορυφαία προτεραιότητά της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. 

Στην ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «Εξωτερική Πολιτική για την Αμερική Πρώτα» ("America First Foreign Policy"), αναφέρεται ότι η ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων «θα είναι η υψηλότερη προτεραιότητά μας».

Προκειμένου να «ηττηθεί και να καταστραφεί» το Ισλαμικό Κράτος και ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις, η νέα κυβέρνηση θα «διεξαγάγει κοινές και συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις όποτε χρειάζεται», θα καταβάλλει προσπάθειες για να εμποδίσει την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, θα επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και τη χρήση τεχνικών «κυβερνοπολέμου» για να εμποδίσει τη διασπορά προπαγάνδας και τη στρατολόγηση.