Αντίποινα κατά της Ρωσίας για την ανάμιξη που φέρεται να έχει στις αμερικανικές εκλογές ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα
Την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο δύο ρωσικών κτιριακών εγκαταστάσεων σε Νέα Υόρκη και Μέριλαντ, στο πλαίσιο μίας σειράς αντιποίνων κατά της Ρωσίας λόγω της ανάμιξης που της προσάπτει η Ουάσινγκτον στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Πρόκειται για Ρώσους διπλωμάτες που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ανήκουν στις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας και κηρύσσονται πλέον "ανεπιθύμητα πρόσωπα" (persona non grata) στις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν περιορίζονται σε αυτό, διεμήνυσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν κι άλλα μέτρα, «τη στιγμή που θα το επιλέξουμε», και «συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων οι οποίες δεν θα γνωστοποιηθούν στο κοινό».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.
Ακόμη στην ανακοίνωση ο Ομπάμα καλεί τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες των ΗΠΑ να «εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρακτικές και να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία» σε διεθνές επίπεδο.
Ο Ομπάμα είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρούσε σε αντίποινα για τις «κυβερνοεπιθέσεις» εναντίον των Δημοκρατικών, την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στη Ρωσία, και θεωρεί ότι έπαιξαν ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον
Νωρίτερα, Aμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν 72 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις από το μεσημέρι αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Οι πρώτες αντιδράσεις στη Ρωσία
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σήμερα από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», υποστήριξε ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ. «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο (...) πολιτικών πτωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του ότι ο νέος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί μια εξέλιξη η οποία πλήττει τις διμερείς σχέσεις.
Ο πρόεδρος Πούτιν, πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θα δώσει εντολή να επιβληθούν «προσήκοντα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις.
Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.
Τι θα κάνει ο Τραμπ;
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να ακυρώσει το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και να επιτρέψει να επιστρέψουν οι άνθρωποι που η Ουάσινγκτον θεωρεί πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών μόλις πάρει την εξουσία, αλλά θα ήταν ασύνετο, ανέφερε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψει κανείς πως η Ρωσία θα πάψει να προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά και εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες χώρες, δήλωσαν στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης με δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης να επιβληθούν νέες κυρώσεις.
«Πιστεύουμε ότι αυτά τα βήματα είναι σημαντικά διότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει», επισήμανε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς. «Έχουμε κάθε ένδειξη ότι θα επέμβουν σε δημοκρατικές εκλογές σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εκ των συμμάχων μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Τραμπ έχει πει ότι «δεν πιστεύει» τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «απρεπείς». Αλλά είναι απομονωμένος ακόμη και στις τάξεις του δικού του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, υποστήριξε ότι η Ρωσία «αποπειράται συνεχώς να υπονομεύσει» τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.
«Αν και η σημερινή ενέργεια της κυβέρνησης είναι καθυστερημένη, είναι ένας προσήκων τρόπος για να τερματιστεί η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων οκτώ ετών έναντι της Ρωσίας», υποστήριξε ο Ράιαν σε ανακοίνωσή του.
Ο Ράιαν έκανε επίσης λόγο για ένα «λαμπρό παράδειγμα της αναποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης που κατέστησε την Αμερική πιο αδύναμη στα μάτια του κόσμου».