Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων φώτων

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η συνήθεια να στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθώς και τα σπίτια μας ή τους δρόμους, με φανταχτερά φώτα, είναι πιο παλιά απ'όσο ίσως να φανταζόμαστε.

Πρόκειται για μία ιστορία που ξεκινάει ήδη από τον 18ο αιώνα, όταν οι πιστοί στόλιζαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με κεριά, τα οποία προσάρμοζαν στις άκρες του δέντρου χρησιμοποιώντας λιωμένο κερί ή καρφίτσες. Φυσικά, δεν τολμούσαν να στολίσουν το δέντρο τους χωρίς να έχουν από δίπλα και έναν κουβά γεμάτο με νερό ή άμμο, ώστε να σβήσουν μία ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Όλα άρχισαν να αλλάζουν με την εφεύρεση του ηλεκτρισμού, καθώς οι λάμπες άρχισαν σταδιακά να αντικαθιστούν τα κεριά σαν μέσα φωτισμού. Κι όμως, ο πρώτος που δοκίμασε να στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο με λάμπες δεν ήταν ο εφευρέτης του ηλεκτρισμού, Τόμας Έντισον, αλλά ο αντιπρόεδρος της ηλεκτρικής εταιρείας του Έντισον, Έντουαρντ Τζόνσον, που το 1882 διακόσμησε το δέντρο του με 80 κόκκινες, λευκές και μπλε λάμπες.

Το 1895 ήταν η πρώτη χρονιά που ο Λευκός Οίκος χρησιμοποίησε ηλεκτρικά φώτα για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του. Τότε, βέβαια, ο ηλεκτρισμός ήταν πολύ ακριβός, κι έτσι οι περισσότεροι απλώς θαύμαζαν το δέντρο, χωρίς να μπορούν να αποκτήσουν ένα αντίστοιχο δικό τους.

Αυτό όμως άλλαξε το 1917, όταν ένας νεαρός, ονόματι Άλμπερτ Σαντάκα, επινόησε τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια οικιακής χρήσης, που φυσικά έγιναν ανάρπαστα. Το 1966, ωστόσο, η εταιρεία που είχε ιδρύσει χρεοκόπησε. Ο λόγος; Η νέα μανία των Αμερικανών με τα ασημί χριστουγεννιάτικα δέντρα, στα οποία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα φωτάκια του Σαντάκα, ενώ αντίθετα έκαναν θραύση οι περιστρεφόμενες χρωματιστές μπάλες.

Όμως η πραγματική επανάσταση στο χώρο ήρθε το 1970, με την εισαγωγή των μίνι ηλεκτρικών φώτων, τα οποία χρησιμοποιούνται από όλους μας μέχρι και σήμερα, καθώς προσφέρουν καλής ποιότητας φωτισμό με χαμηλό κόστος σε ενέργεια.

Οι σημαντικότερες καινοτομίες τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν η εισαγωγή των υπολογιστών στη διαδικασία προγραμματισμού των φώτων, καθώς και το λανσάρισμα των φώτων LED. Μάλιστα, το χριστουγεννιάτικο έλατο της Ουάσινγκτον πέρυσι τα Χριστούγεννα ήταν διακοσμημένο με 65 σειρές προγραμματιζόμενων φώτων LED.

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν από τα κεριά, που πάντως παραμένουν ακόμα και σήμερα ένα σύμβολο των Χριστουγέννων, έστω κι αν δεν είναι πια ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση τους.