Γινόμαστε όλο και πιο έξυπνοι ως είδος. Αυτό πιστοποιούν οι επιστήμονες του Duke University μετά από έρευνες που κράτησαν σχεδόν 3 δεκαετίες σε δείγμα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το ζήτημα της ανθρώπινης ευφυΐας είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα και αμφιλεγόμενα στο χώρο της επιστήμης. Το 2005 ο τότε πρόεδρος του Harvard, Larry Summers, είχε υποστηρίξει δημόσια ότι οι νοητικές εκείνες δεξιότητες που απαιτούνται για τα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανική είναι εγγενώς σπανιότερες στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Πολύ σύντομα παραιτήθηκε από τη θέση του.
Δώρο της φύσης ή της (ανά)τροφής;
Σε δυο συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες του Duke:
Ι. Η τροφή και η ανατροφή επηρεάζουν σημαντικά το IQ μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση του IQ που καταγράφεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες που ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως (ονομάζεται και φαινόμενο Flynn). Αυτό αφορά ειδικά στην.. αφρόκρεμα της ευφυΐας δηλαδή τους εξυπνότερους των ευφυών.
ΙΙ. Η διαφορά στο IQ που καταγραφόταν ιστορικά μεταξύ ανδρών και γυναικών φαίνεται να εκμηδενίζεται.
Μέσω εκατοντάδων ερευνών έχει επιβεβαιωθεί ότι τα αγόρια έχουν λίγο καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά ενώ τα κορίτσια σε θέματα εκφοράς λόγου. Το 1980, για κάθε 1 κορίτσι που είχε άριστες επιδόσεις στα μαθηματικά αντιστοιχούσαν 13 αγόρια. Το 1990 η αναλογία αυτή είχε μειωθεί σε 1 προς 4.
Πάντως οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο αυτό και σε αλλαγές κοινωνικών τάσεων όπως ότι οι δάσκαλοι ασχολούνται πλέον περισσότερο με την καλλιέργεια της μαθηματικής ευφυΐας στα κορίτσια.
Φαίνεται πάντως πως περιβάλλον και (ανά)τροφή παίζουν καθοριστικότερο ρόλο στην ευφυΐα από τη θεωρία των “προικισμένων από τη φύση” και αυτό γιατί έχουν περάσει ελάχιστες γενιές από την φάση εκείνη που το ανθρώπινο IQ έχει αρχίσει να αυξάνεται εντυπωσιακά κι έτσι δεν είναι δυνατή μια γονιδιακή αλλαγή.