Θα εκτίσει και 150 ώρες εθελοντικής κοινωνικής εργασίας.
Ένας πρώην καθηγητής φιλοσοφίας στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 500.000 δολαρίων (439.000 ευρώ) χθες για λαθραία εξαγωγή ελεφαντοστού και κέρατου ρινόκερου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα, είπαν οι αρχές.
Ο Γιουέι Ζένγκ, 43, πρώην καθηγητής στο πολιτειακό πανεπιστήμιο Σέιντ Κλάουντ, καταδικάστηκε επίσης από τον περιφερειακό δικαστή Τζον Τούνχαιμ στη Μινεάπολη και σε τρία χρόνια με αναστολή. Επίσης θα εκτίσει και 150 ώρες εθελοντικής κοινωνικής εργασίας.
Το πρόστιμο θα αποπληρωθεί σε ειδικό λογαριασμό (Lacey Act Reward Fund), τον οποίο χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία αλιείας και άγριων ζώων για να επιβραβεύσει εκείνους που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με εγκλήματα που αφορούν σχετικά εγκλήματα και τη φροντίδα των ζώων που κρατούνται ως αποδεικτικά στοιχεία σε συνεχιζόμενες έρευνες.
Ο δικηγόρος του Ζενγκ, Τίμοθι Ουέμπ, είπε ότι η καταδικαστική απόφαση, η οποία περιλαμβάνει και ποινή φυλάκισης έξι σαββατοκύριακων, ήταν δίκαιη.
Η εργασία του Ζενγκ στο πανεπιστήμιο έληξε τον Μάρτιο, είπε εκπρόσωπος της σχολής.
Ο Ζενγκ, Αμερικανός κινεζικής καταγωγής γνωστός επίσης και ως Στιβ Ζενγκ, παραδέχτηκε την ενοχή του τον Ιανουάριο για λαθραία εξαγωγή ελεφαντοστού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα τον Απρίλιο του 2011 και την εξαγωγή κεράτων ρινόκερου τον Ιούνιο του 2010, κατά παράβασιν του νόμου ειδών προς εξαφάνιση, είπαν δικαστικοί. Πρόσθεσαν ότι τα παράνομα αντικείμενα που εξήγαγε από τις ΗΠΑ λαθραία ο Ζενγκ είχαν αξία 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων (1,3 εκατ. ευρώ).
"Ο συγκεκριμένος εναγόμενος βοήθησε στην επιβίωση αυτής της παράνομης αγοράς για χρόνια, συμμετέχοντας σε πάνω από 300 πωλήσεις και κερδίζοντας πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια (878,500 ευρώ)", είπε σε δήλωσή της η αναπληρωτής γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λόρα Προβινζίνο. "Το κέρδος του ελήφθηκε εις βάρος αυτών των ειδών που κινδυνεύουν ή απειλούνται", πρόσθεσε.
Ο Ζενγκ ήταν ιδιοκτήτης μιας διαδικτυακής εταιρείας που ονομαζόταν Crouching Dragon Antiques στην οποία κάποια από τα αντικείμενα προς πώληση ήταν κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο και κέρατο ρινόκερου, είπαν οι εισαγγελείς.
Το κέρατο ρινόκερου είνα ακριβότερο από τον χρυσό σε χώρες όπως το Βιετνάμ, όπου πρόσφατα εχει αναδυθεί η παντελώς επιστημονικά αβάσιμη ιδέα ότι βοηθά στην καταπολέμηση καρκίνου. Στη Νότιο Αφρική, όπου υπάρχουν περισσότεροι ρινόκεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα της αφρικανικής ηπείρου, λαθροκυνηγοί σκότωσαν περίπου 1.200 ρινόκερους to 2015, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας. Το εμπόριο του κέρατου ρινόκερου απαγορεύεται παγκοσμίως από την συμφωνία CITES.
Η λαθροθηρία των ελεφάντων είναι πολύ διαδεδομένη παντού στην Αφρική, με την Ασία να βρίσκεται στην κορυφή των χωρών εισαγωγών ελεφαντοστού. Οι ειδικοί μιλούν για ένα τόξο λαθροθηρίας στην ήπειρο, από το Νότιο Σουδάν όπου σκοτώνονται ελέφαντες από κυβερνητικούς και επαναστάτες, μέχρι τη Νότιο Αφρική.