Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Κονέκτικατ

Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του σχολείου Σάντι Χουκ στην πόλη Νιούταουν του Κονέκτικατ, όπου συνέβη το μακελειό. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να παρευρεθεί σε αγρυπνία μαζί με τους γονείς των θυμάτων.

Οι εκκλησίες της περιοχής ήταν σήμερα γεμάτες από κόσμο που παρακολούθησε με ευλάβεια τη λειτουργία, ενώ περαστικοί αφήνουν λουλούδια έξω από το σχολείο και σε άλλα σημεία της πόλης.

Η απίστευτη τραγωδία του Κονέκτικατ έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο που θα αφορά την οπλοκατοχή, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, που συμμετέχει σε αντίστοιχη πρωτοβουλία Αμερικανών δημάρχων, να καλεί σήμερα τον Μπαράκ Ομπάμα "να αποδείξει τώρα ότι είναι ηγέτης για να σταματήσει αυτό το θλιβερό φαινόμενο", ενώ σήμερα στην Ιντιάνα συνελήφθη ένας άνδρας που είχε στο σπίτι του 47 όπλα, καθώς απειλούσε ότι “θα σκότωνε όσους περισσότερους μπορούσε μέχρι να έρθει η αστυνομία” σε ένα δημοτικό σχολείο.

Εξάλλου, στην αποκάλυψη ότι ο Άνταμ Λάντζα πιθανότατα αυτοκτόνησε όταν άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι αστυνομικοί προχώρησε ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ, Ντάνιελ Μαλόι, κάτι που αν ισχύει σημαίνει ότι θα μπορούσαν τα θύματα του μακελειού στο σχολείο Σάντι Χουκ να ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε έγκαιρη επέμβαση. Την εκδοχή της αυτοκτονίας επιβεβαιώνει και η ιατροδικαστική εξέταση. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας αποκάλυψε ότι ο Λάντζα έριξε εκατοντάδες σφαίρες στον τόπο του εγκλήματος, και του είχαν απομείνει πολλές εκατοντάδες ακόμα. Όσο για τα όπλα του εγκλήματος, στο σημείο βρέθηκε ένα ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου Bushmaster AR-15, με το οποίο εκτέλεσε τα περισσότερα από τα θύματά του. Είχε επίσης μαζί του δύο πιστόλια, ένα Glock των 10 χιλιοστών και ένα Sig Sauer των 9 χιλιοστών, ενώ στο αυτοκίνητο με το οποίο μετέβη στο σχολείο είχε αφήσει ένα κοντόκανο.

Εν τω μεταξύ, στο Διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους χρήστες οι οποίοι υποστήριζαν ότι είναι “ο δολοφόνος”, καθώς και άλλοι που αναρτούν πληροφορίες παριστάνοντας τους αστυνομικούς. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κονέκτικατ ζήτησε από τον κόσμο να μην εμπιστεύεται τις πληροφορίες που προέρχονται από το Διαδίκτυο και τόνισε ότι θα ασκηθούν διώξεις εναντίον των χρηστών αυτών.

Ακόμα, μία ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο Νιουτάουν εκκενώθηκε, καθώς υπήρξε προειδοποίηση για βόμβα που φέρεται να είχε τοποθετηθεί στο χώρο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Η εκκλησία απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ και παρέμενε ανοιχτή καθ' όλο το 24ωρο τελώντας επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα. Σύμφωνα με ιερείς της εκκλησίας, ένας άνδρας τηλεφώνησε στον ναό και είπε "έρχομαι να σκοτώσω, έρχομαι να σκοτώσω". Η εκκλησία περικυκλώθηκε αμέσως από περιπολικά, όμως το τηλεφώνημα αποδείχθηκε κακόγουστη φάρσα.