Η “γκάφα” του Τραμπ για τις αμβλώσεις που ίσως του κοστίσει ακριβά

Για πρώτη φορά, σε δύο δημοσκοπήσεις, ο Κρουζ προηγείται του Τραμπ στο Ουισκόνσιν, με προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων

Ο Τραμπ περνά για πρώτη φορά σε θέση άμυνας, καθώς προσπαθεί ν΄αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πρόσφτατα σχόλιά του υπέρ της τιμωρίας των γυναικών που κάνουν άμβλωση.

Μετά την πρότασή του να τιμωρούνται οι γυναίκες που κάνουν αμβλώσεις, εάν η πρακτική απαγορευτεί στις ΗΠΑ, ο αμφιλεγόμενος Τραμπ δεν δεν ηγείται πια σε όλες τις δημοσκοπήσεις.  Δύο δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι ο Κρουζ προηγείται του Τραμπ στο Ουισκόνσιν, με προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων: Ο  Τεντ Κρουζ με 40% και ακολουθεί ο Τραμπ με το 30%. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μια νίκη του στο Ουινσκόνσιν θα θέσει τα θεμέλια για την νίκη του – επομένως μια ήττα θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. 

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ βρέθηκαν σε θέση άμυνας προκειμένου ν' ανατρέψουν την κριτική που δέχθηκε ο Τραμπ μετά τις δηλώσεις του για το θέμα των αμβλώσεων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, ανασκεύασε γρήγορα τη δήλωσή του. Ο Τραμπ υπαναχώρησε από τις αρχικές του δηλώσεις ότι οι αμερικανικές αρχές πρέπει ν' αναλάβουν το χειρισμό υποθέσεων που σχετίζονται με αμβλώσεις. Αργότερα, ανασκεύασε τη δήλωσή του, τονίζοντας ότι οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις, πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι.

Να υποβαθμίσει το γεγονός προσπάθησε και η εκπρόσωπος του Τραμπ, Κατρίνα Πίρσον, η οποία δήλωσε: "Δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια θέματα πρωτοσέλιδα τη στιγμή που έχουμε ανοιχτά ζητήματα όπως η τρομοκρατία", τόνισε η Πίρσον.

Οι δηλώσεις του Τραμπ για τις αμβλώσεις έθεσαν σε ουσιαστικό κίνδυνο την πολιτική δυναμική του μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, καθώς πολλές από αυτές αισθάνονται ότι έχουν προσβληθεί από τη γλώσσα και τις χειρονομίες του, σε διάφορα στάδια της προεκλογικής του εκστρατείας. Το ζήτημα των αμβλώσεων μπήκε στην κορυφή της ειδησεογραφικής ατζέντας στις ΗΠΑ, κατά την περιοδεία του Τραμπ στο Ουισκόνσιν, πριν από τη διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην πολιτεία αυτή την ερχόμενη Τρίτη.