Προσωπικός γιατρός αλλά και φίλος του Έλβις Πρίσλεϊ
Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο Έλληνας γιατρός Τζορτζ Νικόπουλος, ευρέως γνωστός ως Δρ Νικ ή και Dr Feelgood, που ήταν γιατρός αλλά και προσωπικός φίλος του Έλβις Πρίσλεϊ. Ο Δρ Νικ είχε συνταγογραφήσει για το βασιλιά της ποπ χιλιάδες δόσεις φαρμάκων την τελευταία δεκαετία της ζωής του.
Το Γραφείο Τελετών Μεμόριαλ Παρκ, που ανήρτησε μια νεκρολογία του Νικόπουλου στο διαδίκτυο, αλλά δεν ανέφερε από τι πέθανε.
Ο Νικόπουλος, που έχασε την άδεια εξασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος 18 χρόνια μετά τον θάνατο του Πρίσλεϊ το 1977, ήταν ένα πολύτιμο μέλος του επιτελείου του Πρίσλεϊ και τον συνόδευε στις περιοδείες του.
Ο Νικόπουλος συνάντησε για πρώτη φορά τον Πρίσλεϊ το 1967 όταν τον περιέθαλψε για τις ενοχλήσεις που είχε ο τραγουδιστής λόγω της ιππασίας. Αντιλήφθηκε πως ο Πρίσλεϊ είχε έφεση στα ναρκωτικά την επόμενη φορά που τον περιέθαλψε, όταν διαπίστωσε πως ο τραγουδιστής είχε πάρει για την αμυγαλίτιδά του μέσα σε μια μέρα φάρμακα που έπρεπε να πάρει σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Η εξάρτηση του Έλβις από τις ουσίες αλλά και το... Νικόπουλο
Στη δεκαετία του 1970, καθώς ο Πρίσλεϊ συνέχιζε να καταναλώνει ναρκωτικά, ο Νικόπουλος χρειάστηκε επανειλημμένα να τον περιθάλψει για υπερβολική δόση. Του χορηγούσε παυσίπονα όπως Quaalude, Demerol, κωδεΐνη, Percodan, Dilaudid, καθώς μια ποικιλία διεγερτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων.
Ο Πρίσλεϊ, που φημιζόταν για τις αϋπνίες του, τηλεφωνούσε συχνά στον Νικόπουλο στη μέση της νύχτας για να βρει ναρκωτικά. Ο γιατρός συμμορφωνόταν γράφοντας μια συνταγή και ένας άλλος βοηθός του Πρίσλεϊ έτρεχε σε ένα διανυκτερεύον φαρμακείο να την εκτελέσει. Όπως γράφει ο Τζόελ Γουίλιαμσον στο βιβλίο του "Elvis Presley: A Southern Life," το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε περίπου 12 ώρες πριν από τον θάνατο του Πρίσλεϊ, σε ηλικία 42 ετών, στις 16 Αυγούστου 1977.
Στο πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως αιτία η καρδιακή αρρυθμία αλλά δεδομένου του ιστορικού του και της ανακάλυψης ότι ο Πρίσλεϊ είχε 14 φάρμακα στον οργανισμό του, η κρίση του ιατροδικαστή προκάλεσε συζητήσεις για συγκάλυψη. Πολλοί φαν του Έλβις επέρριψαν την ευθύνη στον Νικόπουλο για τον θάνατο του τραγουδιστή και ο γιατρός δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του.
Του πήραν την άδεια για... υπερσυνταγογράφηση!
Ο ιατρικός σύλλογος του Τενεσί ανέστειλε την άδεια του Νικόπουλου για τρεις μήνες το 1989 και έναν χρόνο αργότερα ο γιατρός δικάστηκε και απαλλάχθηκε για υπερσυνταγογράφηση στον Πρίσλεϊ, τον συνάδελφό του πρωτοπόρο του ροκ εν ρολ Τζέρι Λι Λιούις και άλλους. Κατέθεσε πως το σχέδιό του ήταν να ελέγχει τη χρήση των ασθενών του ώστε εντέλει να τη σταματήσουν.
Μαρτυρίες από τη δίκη του Νικόπουλου έδειξαν πως είχε συνταγογραφήσει 19.000 δόσεις για τον Πρίσλεϊ τους τελευταίους 3 -1/2 μήνες, όμως ο γιατρός είπε πως κάποιες από αυτές προορίζονταν για ανθρώπους που ανήκαν στο περιβάλλον του Πρίσλεϊ.
Ο Νικόπουλος κατέθεσε πως το διαιτολόγιο ναρκωτικών του Πρίσλεϊ όταν βρισκόταν σε περιοδεία περιελάμβανε δέκα φάρμακα όταν ξυπνούσε το απόγευμα, άλλα επτά μία ώρα πριν από τη συναυλία, μια ένεση καφεΐνης ή πλασέμπο καφεΐνης ακριβώς πριν από τη έναρξη της συναυλίας, πέντε φάρμακα μετά τη συναυλία και ηρεμιστικά για την ώρα του ύπνου.
Η άδεια εξασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος του Νικόπουλου ανακλήθηκε μόνιμα από τον ιατρικό σύλλογο το 1995 λόγω υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων.
"Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι ο Έλβις ήταν τόσο περίπλοκος", είχε πει ο Νικόπουλος το 2009 σε μια συνέντευξη στη ιστοσελίδα Daily Beast. "Εργάστηκα τόσο σκληρά για να μην διαλυθεί και στη συνέχεια τα έβαλαν μαζί μου όταν πέθανε και αποφάσισαν ότι έφταιγα εγώ. "... Ήμουν ένας από τους πιο στενούς του φίλους. Μερικές φορές ήμουν ο μπαμπάς του, ο καλύτερός του φίλος, ο γιατρός του. Ό,τι ρόλο έπρεπε να παίζω κάθε φορά, τον έπαιζα".