Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα στις 21 Μαρτίου

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου, στην Κούβα από το 1928

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί επίσημα την Κούβα την 21η και 22η Μαρτίου, στο πλαίσιο ευρύτερης επίσκεψής του στη Λατινική Αμερική. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου, στην Κούβα από το 1928.   

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να υπάρξει «πρόοδος» στις διμερείς σχέσεις και να προωθηθούν αλλαγές οι οποίες «θα βελτιώσει τη ζωή του λαού της Κούβας».

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ακόμη πως, αν και η Ουάσινγκτον συνεχίζει να έχει διαφορές με την Αβάνα, έχει σημειωθεί ήδη αξιοσημείωτη πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα θίξει θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Κούβα ακολουθεί και επικυρώνει το πλαίσιο των διμερών διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την τελική εξομάλυνση τους, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας, το περασμένο καλοκαίρι.

Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων. 

Το γεγονός ότι οι αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Κούβα, που είχαν διακοπεί πριν από 50 χρόνια και πλέον, θα αποκατασταθούν, με έως και 110 καθημερινές πτήσεις να εκτελούνται σύντομα, σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα στη διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα, παρά το γεγονός ότι ως και σήμερα, η νομοθεσία απαγορεύει στους Αμερικανούς να παραθερίζουν στη νήσο ή να εμπλέκονται σε τουριστικές δραστηριότητες εκεί.