Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία η οποία επικεντρώθηκε αρχικά στην επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
"Το κεντρικό θέμα της ανταλλαγής απόψεων ήταν η διευθέτηση της κρίσης στη Συρία", αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών για τη Συρία που διεξήχθησαν στο Μόναχο στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας και εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες για την εφαρμογή εκεχειρίας.
Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν να εντείνουν τη διπλωματική τους συνεργασία και τις επαφές τους σε άλλους τομείς για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα σε μια εβδομάδα και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, όπως προβλέπει η διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. "Συνομίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, πρωτίστως για την εφαρμογή των μέτρων για την επίλυση της κρίσης που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου του 2015", αναφέρει το Κρεμλίνο.
Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όπως προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ το συντομότερο δυνατόν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η καθιέρωση απευθείας διαλόγου με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, συνταγματική μεταρρύθμιση και τροποποιήσεις του νόμου για το ειδικό καθεστώς στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Τον Φεβρουάριο του 2015, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία επεξεργάστηκαν μια συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αργότερα υπογράφηκε από το Κίεβο και τους φιλορώσους αντάρτες του Ντονμπάς. Παρά την επίτευξη της συμφωνίας πριν από ένα χρόνο, οι δύο πλευρές επανειλημμένα αναφέρουν παραβιάσεις της συμφωνίας.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Πούτιν συζήτησε με τον Μπαράκ Ομπάμα για τη σημασία της συγκρότησης ενός ενωμένου μετώπου κατά της τρομοκρατίας.