Οι ευρωσκεπτικιστές νικητές των εκλογών στην Πολωνία

Η δυσαρέσκεια απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική για την προσφυγική κρίση αλλά και η καχυποψία απέντατι στην Ευρωζώνη ανέδειξαν τους ευρωσκεπτικιστές τους απόλυτους νικητές των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Πολωνία.

Οι συντηρητικοί του αντιπολιτευόμενου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα μπορέσουν να κυβερνήσουν μόνοι τους, χωρίς να χρειασθεί να επιδιώξουν τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Έστι, η Μπεάτα Ζίντλο θα βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο.

Οι Φιλελεύθεροι της απερχόμενης πρωθυπουργού, Εύα Κόπατς, που διαδέχθηκε τον Ντόναλντ Τουσκ, βρίσκονται πλέον στην αντιπολίτευση. 

Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 που ένα κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και η πρώτη φορά που η Αριστερά δεν εκλέγει βουλευτές. 

Στις δηλώσεις του, ο αρχηγός του κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αφιέρωσε τη νίκη στον δίδυμο αδελφό του, Λεχ, πρώην πρόεδρο της χώρας, που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010 και είπε πως θα "τείνει τη χείρα" στα κόμματα που θα ήθελαν να συνεργασθούν με το PiS.

Το PiS κερδίζει 39,1% των ψήφων, ποσοστό που του δίνει 242 έδρες στο 460μελές κοινοβούλιο. Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) της απερχόμενης πρωθυπουργού Εύα Κόπατς έλαβαν 23,4% των ψήφων και εκλέγουν 133 βουλευτές.

Στην ΕΕ επικρατεί προβληματισμός για τα αποτέλεσματα. Η νίκη του PiS πιστεύεται πως θα βάλει τέλος σε σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην Πολωνία και μπορεί να απομακρύνει τη χώρα από την ευρωπαϊκή πορεία.