Κλίντον: Παίρνω την ευθύνη για την τραγωδία της Βεγγάζης

 Μιλώντας στην επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας, που εξετάζει τις συνθήκες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί στη Λιβύη το 2012, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα Χίλαρι Κλίντον, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τον χειρισμό των ΗΠΑ κατά την επίθεση εξτρεμιστών στο Αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Επί 11 ώρες, η Χίλαρι Κλίντον κατέθετε στην επιτροπή και δέχθηκε με ψυχραιμία τα πυρά των Ρεπουμπλικάνων.

Η Κλίντον υπερασπίστηκε τις πράξεις της ως ΥΠΕΞ τότε και χαρακτήρισε την κατάθεσή της ως φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης -τον πρόξενο Κρις Στίβενς και άλλα τρία μέλη του προσωπικού. 

«Ανέλαβα την ευθύνη κι ως εκ τούτου, πριν εγκαταλείψω την θέση μου, ξεκίνησα μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη προστασία του προσωπικού μας στις αποστολές και για να συνδράμω στην μείωση των πιθανοτήτων να σημειωθεί άλλη μία τραγωδία στο μέλλον», κατέθεσε μεταξύ άλλων η Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Είχα υπό την ευθύνη μου τους πρεσβευτές μας σε 270 χώρες. Είχα υπό την ευθύνη μου πρεσβείες σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, που μια φορά, λίγο πριν την επίσκεψή μου, η πρεσβεία βρισκόταν υπό βίαιη επίθεση από τους Ταλιμπάν επί ώρες. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι διπλωμάτες μας και οι ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης. Δεν υπήρξε ποτέ σύσταση από τον Κρις Στίβενς ή οποιονδήποτε άλλον να κλείσει το προξενείο στη Βεγγάζη», απάντησε η Κλίντον.

Ωστόσο , πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να αποτραπούν όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις και προειδοποίησε τους Αμερικανούς διπλωμάτες που εργάζονται σε εγγενώς ασταθείς και επικίνδυνες περιοχές σε όλο τον κόσμο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.