Μια ιστορική μέρα ήταν η χθεσινή, Πέμπτη, για τους κατοίκους της Ουάσινγκτον καθώς ψηφίστηκε η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας, και κάποιοι το γιόρτασαν δεόντως.
Δεκάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο γνωστό κτίριο “Σπέις Νιντλ” του Σιάτλ με μουσική ρέγκε και πυκνούς καπνούς μαριχουάνας. Αγνοούσαν προφανώς μια βασική λεπτομέρεια του νόμου, που ορίζει ότι η δεν επιτρέπεται η χρήση μαριχουάνας εκτός σπιτιού.
Οι κάτοικοι της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ενέκριναν με δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, στις 6 Νοεμβρίου, ένα κείμενο που νομιμοποιεί τη χρήση της κάνναβης.
Πλέον είναι νόμιμο σε αυτή την πολιτεία να κατέχει κανείς μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης εφόσον είναι 21 ετών και άνω. Ωστόσο το κάπνισμα της συγκεκριμένης ουσίας δημοσίως απαγορεύεται να και επισύρει πρόστιμο 50 δολαρίων.
Η πώληση της ουσίας παραμένει προς το παρόν απαγορευμένη. Οι αρχές εξάλλου δεν πρόκειται να νομοθετήσουν πριν από ένα χρόνο ούτε σχετικά με την καλλιέργεια ούτε σχετικά με την πώληση της κάνναβης, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει επιπλέον μια νέα πηγή φορολογικών εσόδων.
Πολλές αμερικανικές Πολιτείες επιτρέπουν ήδη την κατανάλωση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από σοβαρές νόσους, αλλά καμιά ως τώρα δεν είχε επεκτείνει τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για λόγους ψυχαγωγίας.
Πάντως η εφαρμογή αυτού του νέου νόμου προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς αντιβαίνει στην ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Έτσι ο εισαγγελέας της Πολιτείας της Ουάσινγκτον υπενθύμισε πως ο ομοσπονδιακός νόμος για τα ναρκωτικά παραμένει "χωρίς αλλαγή" και πως κανένα κείμενο που ψηφίζεται από μια Πολιτεία δεν μπορεί να υπερισχύσει του νόμου που ψηφίζεται από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Η καλλιέργεια, η πώληση ή η κατοχή οποιασδήποτε ποσότητας κάνναβης παραμένει παράνομη, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει ο Ρόμπερτ Μίκος, καθηγητής του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ του Νάσβιλ (Τενεσί), θεωρητικά ο ομοσπονδιακός νόμος υπερισχύει, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί επί του πεδίου.
Ένας παρόμοιος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου στο Κολοράντο (δυτικές ΗΠΑ), το οποίο ενέκρινε επίσης με δημοψήφισμα, την ίδια ημέρα, τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.