Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το πιό πρόσφατο μακελειό σε κολέγιο στη βορειοδυτική πολιτεία Όρεγκον, και κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπυ οπλοκατόχων, ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.
Διαβάστε ΕΔΩ: Μακελειό σε πανεπιστήμιο στο Όρεγκον - 13 οι νεκροί
Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πιά να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.
"'Οπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν," τόνισε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά από το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 20 περίπου από έναν οπλισμένο άντρα σε κοινοτικό πανεπιστήμιο πριν σκοτωθεί ο δράστης από την αστυνομία.
Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα "έχει αρρώστημένο μυαλό," είπε, προσθέτοντας, "Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γή που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γή που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες."
Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. "Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε," είπε, και ζήτησε από τους αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.
Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπυ των οπλοκατόχων αντιπροσωπεύει τις απόψεις των. Δεν ανέφερε το NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.
Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Νιούταουν (πολιτεία Κονέτικατ, 2012) που είχε σοκάρει τη χώρα, αλλά δεν το κατάφεραν.
Σήμερα είπε ότι θα συνεχίσει να αναφέρει την ανάγκη για μεταρρύθμιση κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα ξαναπροσπαθήσει να περάσει προτάσεις για τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο κονγκρέσο, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους.