Το Νόμπελ Ειρήνης του 2009, που απονεμήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα στην ιστορία του θεσμού. Τώρα, ο Γκέιρ Λούντεσταντ, γραμματέας της επιτροπής που απονέμει τα βραβεία για 25 χρόνια (από το 1990 ως το 2015), ρίχνει φως στο πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη επιτροπή, παραδεχόμενος πως κάποιες επιλογές της πιθανόν να ήταν λανθασμένες.
Στο βιβλίο του με τίτλο “Γραμματέας της Ειρήνης”, ο Λούντεσταντ σχολιάζει για την επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα πως “ακόμα και πολλοί υποστηρικτές του Ομπάμα πίστευαν ότι το βραβείο ήταν ένα λάθος”, αναγνωρίζοντας πως “η επιτροπή δεν πέτυχε αυτό που ήλπιζε” και επισημαίνοντας πως και ο ίδιος ο Ομπάμα δεν αναφέρεται συχνά σε αυτό το βραβείο, που του απονεμήθηκε για το όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, μόλις εννέα μήνες αφού ανέλαβε την ηγεσία των ΗΠΑ.
Πάντως, ο Λούντεσταντ διευκρινίζει πως “δεν υπήρξαν προφανή λάθη” κατά τα τελευταία 25 χρόνια, αν και υπήρχαν αμφιλεγόμενες επιλογές, όπως η βράβευση το 2004 του Κενυάτη περιβαλλοντικού ακτιβιστή Ουανγκάρι Μααθάι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ για την περιβαλλοντική δράση του, ωστόσο “είναι κάθε άλλο παρά δεδομένο ότι ήταν ο καλύτερος υποψήφιος”, σύμφωνα με τον Λούντεσταντ.
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι μεταξύ των ονομάτων που έχουν φτάσει κοντά στο να κερδίσουν ένα βραβείο Νόμπελ ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, αλλά και αρκετοί γνωστοί μουσικοί, όπως ο Bono των U2, ο Μπομπ Γκέλντοφ και ο Στινγκ. “Τη δεκαετία του 2000 αρκετά τέτοια ονόματα πράγματα εξετάστηκαν, αλλά το συμπέρασμα ήταν ότι για αυτούς τους καλλιτέχνες θα ήταν πιο ταιριαστά τα βραβεία Γκράμι, παρά τα βραβεία Νόμπελ”, αναφέρει.