Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προετοιμάζεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον των φυσικών και των ηθικών αυτουργών των επιθέσεων Κινέζων χάκερ οι οποίες στοχοθέτησαν αμερικανικές εταιρείες, δήλωσε χθες Δευτέρα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και τις πηγές της Ουάσινγκτον Ποστ στην αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν έχει ακόμη καταλήξει στη μορφή των τιμωρητικών μέτρων, αλλά προετοιμάζεται να επιβάλει τις κυρώσεις.
Μια τέτοια απόφαση από μέρους της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε βάρος της δεύτερης μεγαλύτερης θα μπορούσε να έχει κολοσσιαίες διπλωματικές συνέπειες, ενώ δεν απομένουν παρά μερικές εβδομάδας πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «αντιδράσει βάσει ενός προγράμματος και ενός χρονοδιαγράμματος που θα επιλέξουμε εμείς», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στη διαδικασία χάραξης μιας «ολοκληρωμένης στρατηγικής καταπολέμησης» όσων επιδίδονται σε κατασκοπεία μέσω εργαλείων πληροφορικής και δικτύων υπολογιστών.
Πρόκειται κυρίως να επιβληθούν «κυρώσεις εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων» που ενέχονται σε βιομηχανική κατασκοπεία, ανέφερε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με έναν από τους συναδέλφους του που επικαλέστηκε η Ουάσινγκτον Ποστ, η ενέργεια αυτή «θα στείλει ένα μήνυμα στο Πεκίνο: η (αμερικανική) κυβέρνηση θα αρχίσει να αντιδρά στην βιομηχανική κατασκοπεία».
«Θα λέει στην Κίνα: "αρκετά"», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πολύ πιο προσεκτικό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να επιβεβαιώσει επίσημα οποιοδήποτε σχέδιο επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ πάντως δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι «βαθιά ανήσυχες για την ηλεκτρονική κλοπή, υπό την αιγίδα της κινεζικής κυβέρνησης, οικονομικών πληροφοριών εμπιστευτικού χαρακτήρα και τεχνολογιών που έχουν πατεντάρει αμερικανικές εταιρείες».
Η πληροφορική πειρατεία δηλητηριάζει εδώ και καιρό τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και το ζήτημα αυτό είχε κυριαρχήσει στα τέλη του Ιουνίου στον «στρατηγικό και οικονομικό διάλογο» των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον.
Στις αρχές Αυγούστου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε κατηγορήσει την Κίνα και τη Ρωσία ότι «πιθανότατα» διαβάζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνει και λαμβάνει και είχε προβλέψει ότι το ζήτημα της κατασκοπείας μέσω συστημάτων πληροφορικής θα θιγεί από τον πρόεδρο Ομπάμα όταν υποδεχθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου τον Κινέζο πρόεδρο Σι.
Όταν είχε καταγραφεί η τελευταία μαζικής κλίμακας επίθεση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο —η κλοπή προσωπικών δεδομένων τεσσάρων εκατομμυρίων υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους— αμερικανικά ΜΜΕ είχαν υποδείξει την Κίνα ως τον δράστη της. Το Πεκίνο διέψευσε τις κατηγορίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις «ανεύθυνες και ανυπόστατες».