Πέθανε ο δημιουργός-καρτουνίστας του θρυλικού Archie

Ο Τομ Μουρ, ο καρτουνίστας που “ζωντάνεψε” στο χαρτί για 30 χρόνια τον κοκκινομάλη και φακιδομύτη Archie, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 86 ετών. Σύμφωνα με τον γιο του, είχε διαγνωστεί με καρκίνο του λάρυγγα κατά την τελευταία εβδομάδα και δεν επέλεξε να υποβληθεί σε θεραπεία. 

Ο Μουρ ξεκίνησε να ζωγραφίζει κινούμενα σχέδια , ενώ υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας.

Το 1953 άρχισε να σχεδιάζει το κόμικ με τις ιστορίες του κολλεγιόπαιδου Archie Andrews και των φίλων του (Veronica, Betty, Reggie και Jughead) και παρέμεινε ο βασικός καρτουνίστας μέχρι τα τέλη του 1980, οπότε και πήρε σύνταξη.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 το κόμικ ήταν τόσο διάσημο που οι ετήσιες πωλήσεις στις ΗΠΑ ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

Μέχρι και σήμερα παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κομιξ, καθώς οι ιστορίες του έχουν προσαρμοστεί στην σύγχρονη πραγματικότητα. Μάλιστα, Ο Κέβιν, ο πρώτος gay χαρακτήρας της σειράς, εισήχθη στην ομάδα τον Απρίλιο του 2010 προκειμένου να «αντανακλά το τι συμβαίνει με τα παιδιά σήμερα στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής της Archie Comics Τζόναθαν Γκολντουότερ στο CNN τον περασμένο μήνα.

Ο Archie κυκλοφορεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει ταινία αλλά και τηλεοπτικό σήριαλ το οποίο είχε προβληθεί και στην Ελλάδα.