Πέθανε ο μεγάλος Ορνέτ Κόλμαν

Ο αυτοδίδακτος Τεξανός σαξοφωνίστας και μουσικοσυνθέτης Ορνετ Κόλμαν, που συνέβαλε καθοριστικά στο κίνημα της μοντέρνας τζαζ, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών από καρδιακή ανακοπή, στο σπίτι του στο Μανχάταν. 

Ο Κόλμαν τη σταδιοδρομία του στη μουσική τη δεκαετία του 1950 από το Λος Άντζελες . Το 1959 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και το επόμενο έτος ηχογράφησε τον πιο σημαντικό δίσκο του με τον τίτλο Free Jazz. 

Το ιδιόρρυθμο στιλ στη μουσική και το ντύσιμο του, έκαναν τον Κόλμαν έναν δύσκολο συνεργάτη και εμπόδισαν την αποδοχή του από τη δισκογραφική βιομηχανία. Για αυτό το λόγο, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μετακινούταν σε διάφορες πόλεις και να άλλαζε δισκογραφικές εταιρείες. 

Παρόλο το αντισυμβατικό ύφος του, το 1967 του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο Γκουγκενχάιμ για την τζαζ σύνθεση και το 2007 κέρδισε το Πούλιτζερ μουσικής για το άλμπουμ του Sound Grammar. 

«Ο ήχος του Κόλμαν είναι χαρακτηριστικός: μακρόσυρτος, σαν να κλαίει, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μπλουζ μουσικής» γράφουν σήμερα οι New York Times. 

Το απόφθεγμα που χρησιμοποιούσε ο Κόουλμαν για τη μουσική του, όπως ο ίδιος το επαναλάμβανε πριν από σχεδόν κάθε του εμφάνιση, ήταν «θα ήθελα να βγω απόψε έξω στο διάστημα».

Οι οπαδοί του τον θεωρούσαν τον σπουδαιότερο πρωτοπόρο της μουσικής τζαζ μετά τον Λούι Άρμστρονγκ και τον Τσάρλι Πάρκερ, οι επικριτές του ωστόσο χαρακτήριζαν τη μουσική του ακατέργαστη και αυτοαναφορική, αν και αργότερα πολλοί εξ αυτών άλλαξαν γνώμη.