Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέφυγε επιμελώς χθες Τετάρτη να επικρίνει την εκτέλεση από τις αρχές της Ινδονησίας οκτώ προσώπων, συμπεριλαμβανομένων επτά ξένων, μετά την καταδίκη τους στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες σε διεθνές επίπεδο κι εν μέσω της δικαστικής διένεξης στην ίδια την Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο κατάργησης της θανατικής ποινής.
"Δεν έχουμε τίποτε σπουδαίο να πούμε, πέραν του ότι εκτέλεσαν οκτώ ξένους υπηκόους (σ.σ. επτά ξένους και έναν Ινδονήσιο) που είχαν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών", ήταν η λιτή δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Η ίδια περιορίστηκε να επισημάνει ακόμη μόνον ότι "κανένας από τους οκτώ δεν ήταν Αμερικανός".
Ο τουφεκισμός από τις αρχές της Ινδονησίας των οκτώ καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών χθες Τετάρτη προκάλεσε αντιδράσεις αγανάκτησης και ανησυχία διεθνώς.
Η Αυστραλία ανακάλεσε των πρεσβευτή της, ενώ η τύχη ενός Γάλλου και μιας Φιλιππινέζας, που επίσης έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για εμπορία ναρκωτικών, παραμένει αβέβαιη.
Δύο Αυστραλοί, ένας Βραζιλιάνος, τέσσερις υπήκοοι κρατών της Αφρικής κι ένας Ινδονήσιος τουφεκίστηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στη φυλακή του απομονωμένου νησιού Νουσακαμπανγκάν, του "Αλκατράζ της Ινδονησίας".
Η ιδιαίτερα επιφυλακτική αντίδραση από μέρους των ΗΠΑ, όπου η θανατική ποινή επανήλθε σε ισχύ κι άρχισε να επιβάλλεται ξανά το 1976, σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας άρχισε εκ νέου να συζητείται μια διένεξη των υπέρμαχων και των πολέμιων της ποινής του θανάτου, που αφορά το εάν είναι συνταγματική η μέθοδος εκτέλεσης με θανατηφόρο ένεση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν είχε καταπιαστεί με το ζήτημα της θανατικής ποινής επί επτά χρόνια. Το αμερικανικό τοπίο έχει όμως στο μεταξύ μεταβληθεί σημαντικά: οι 18 πολιτείες (στις 50) και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, ενώ πολλές ακόμη έχουν ανακοινώσει μορατόριο στην επιβολή της. Αυτό σημαίνει ότι η εσχάτη των ποινών δεν επιβάλλεται πλέον σε 29 πολιτείες.