ΗΠΑ – Fast for 15: Κατέβηκαν από τα μηχανάκια στους οι ντελιβεράδες

Κατέβηκαν από τα μηχανάκια τους οι ντελιβεράδες στις ΗΠΑ αλλά και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αυτά βγήκαν στους δρόμους, σε 230 πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι όλων των πόστων στα αμερικανικά fast food οργάνωσαν ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το κίνημα "Fast for 15", ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ κι επιδιώκει την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στα ταχυφαγεία. Αρχικά, το κίνημα "Fast for 15" επικεντρώθηκε στους εργαζόμενους σε ταχυφαγεία, αλλά από το 2012 που ξεκίνησε συνεχίζει να επεκτείνεται και σήμερα έχει συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στα αεροδρόμια και στις υπηρεσίες φροντίδας κατ' οίκον.

Οι εργαζόμενοι σε όλους αυτούς τους τομείς είναι χαμηλά αμειβόμενοι και παίρνουν 7,25 δολάρια την ώρα. Όπως λένε τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη και ζητούν αύξηση του μεροκάματου στα 15 δολάρια.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σκοπίμως χθες ώστε να συμπέσουν με την ημέρα απόδοσης του φόρου στις ΗΠΑ.

Τα πολυκαταστήματα της αλυσίδας Wal-Mart ανακοίνωσαν φέτος ότι θα αυξήσουν σε 9 δολάρια το ωρομίσθιο των εργαζομένων τους αρχής γενομένης από τον Απρίλιο και το 2016 σε 10 δολάρια.

Τα McDonald's ανακοίνωσαν ότι στα καταστήματα που ανήκουν στην εταιρεία το ωρομίσθιο θα αυξηθεί σε 9 δολάρια, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για το 90% και άνω των 14.000 καταστημάτων τα οποία λειτουργούν με franchise.