“Έχουμε φυλακές για να αντικαταστήσουμε το Γκουαντάναμο”

"Υπάρχουν φυλακές στις ΗΠΑ που μπορούν να δεχτούν τους 166 κρατούμενους του Γκουαντάναμο...υπό τις ίδιες συνθήκες ασφαλείας όπως το Γκουαντάναμο", δηλώνει η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντιάν Φενστάιν, τονίζοντας πως εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, μπορεί να κλείσει η φυλακή- κολαστήριο.

Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του Κογκρέσου που επικαλείται η γερουσιαστής, το Γκουαντάναμο μπορεί να κλείσει χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η "εθνική ασφάλεια".

Η Φενστάιν υπενθύμισε πως στις ΗΠΑ κρατούνται 373 άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία σε 98 διαφορετικά σωφρονιστικά ίδρυμα, "χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια". Το Γκουντάναμο στο οποίο κρατούνται μόνο όσοι εμπλέκονται στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, κοστίζει περισσότερα από 114 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν πρόσφατα από τον Μπαράκ Ομπάμα να τηρήσει την υπόσχεσή του και να κλείσει τη φυλακή του Γκουντάναμο, καταγγέλλοντας τους νόμους που επιτρέπουν την επ' αόριστον κράτηση χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και τη χρήση στρατιωτικής βίας.