Καταγγέλλει η Κλίντον το επίμαχο αντι-ισλαμικό βίντεο

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, εν μέσω διαδηλώσεων κατά των ΗΠΑ σε Αίγυπτο, τη Λιβύη και Υεμένη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της χώρας της με το βίντεο σχετικά με τον Προφήτη Μωάμεθ.

"Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό το βίντεο. Απορρίπτουμε πλήρως το περιεχόμενο και το μήνυμα του", δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών της με ανώτερους αξιωματούχους του Μαρόκου.

"Για εμάς, για εμένα προσωπικά, αυτό το βίντεο είναι αηδιαστικό και κατακριτέο. Φαίνεται να έχει ένα βαθιά κυνικό σκοπό: Να δυσφημίσει μια μεγάλη θρησκεία και να προκαλέσει οργή", είπε επίσης η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενώ κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις και τους θρησκευτικούς ηγέτες να καταδικάσουν τις βιαιότητες που ακολούθησαν της δημοσίευσης του βίντεο.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς, από επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο όπου στεγάζεται η αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη.

Η επίθεση ξεκίνησε από ενόπλους που διαμαρτύρονταν για την προβολή ταινίας μικρού μήκους που θεώρησαν ότι προσβάλλει το Ισλάμ. Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.