Σημαντικές εξελίξεις που δείχνουν να ομαλοποιούνται οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους αδελφούς Κάστρο, προέκυψαν με τις δηλώσεις του ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ανακοίνωσε μάλιστα την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Κούβας για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής.
Εξήγησε επίσης ότι η σκληρή πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. "Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μια νέα πολιτική", τόνισε χαρακτηριστικά. "Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση", υπογράμμισε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα, επεσήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας. Ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση του να αφαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν σπόνσορες της τρομοκρατίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι μίλησε προσωπικά με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, την Τρίτη, για το ζήτημα της απελευθέρωσης του Αμερικανού, κατηγορούμενου για κατασκοπεία και φυλακισμένου μέχρι πριν λίγες ώρες στην Κούβα, Άλαν Γκρος.
Σε παράλληλη δήλωσή του από την Αβάνα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε την κοινή απόφαση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Ικανοποίηση Ηνωμένων Εθνών και Βατικανού
Συγχαρητήρια για την απόφαση των δύο χωρών να ομαλοποιήσουν τη σχέση τους, για πρώτη φορά μετά το 1961, απηύθυναν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν όσο και ο πάπας Φραγκίσκος.
Ο πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη τις δύο χώρες για την απόφασή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, και εξέφρασε "τη μεγάλη του ικανοποίηση" για την ιστορική απόφαση. Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι διπλωμάτες του διευκόλυναν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, που είχαν ως αποτέλεσμα λύσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα το Βατικανό επιβεβαιώνει την αποστολή δύο επιστολών από τον πάπα προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν από την πλευρά του, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, 50 χρόνια μετά την διακοπή τους. "Η είδηση αυτή είναι πολύ θετική" επεσήμανε ο Μπαν Κι Μουν.
"Είναι καιρός η Κούβα και οι ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, υποδέχομαι θερμά τις σημερινές εξελίξεις" πρόσθεσε ο ίδιος ενώ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει τη βοήθειά του προς αυτήν την κατεύθυνση. "Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας" είπε χαρακτηριστικά.
Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ είχε εγκρίνει στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας το Σεπτέμβριο, όπως κάθε χρόνο, ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούσε τον τερματισμό του εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1960 υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πάντως, τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπένερ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις ανακοινώσεις του Ομπάμα.
"Πρόκειται για μία ακόμη από τις πολλές απερίσκεπτες υποχωρήσεις του κ. Ομπάμα σε δικτάτορες ανά τον πλανήτη", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής ανέφερε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας μέχρι ο λαός της "να μπορεί να απολαύσει ελευθερία".
Αυτές οι θετικές εξελίξεις αυτές έρχονται λίγο μετά αφότου, οι αρχές της Κούβας άφησαν ελεύθερο σήμερα τον Αμερικανό Άλαν Γκρος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Ο Γκρος, που ήταν υπεργολάβος της USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης), συνελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου 2009 επειδή εισήγαγε στην Κούβα απαγορευμένο τηλεπικοινωνιακό υλικό. Σύμφωνα με το ABC η αποφυλάκισή του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους.