Τη μήνιν του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας προκάλεσε σήμερα το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κογκρέσο σχετικά με την Ουκρανία.
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το νόμο και ανέφερε ότι κάνει ότι μπορεί για να "καταστρέψει το πλαίσιο της συνεργασίας" της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε εξάλλου σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ μοιάζουν ανίκανες να ξεπεράσουν τις φοβίες του παρελθόντος στις σχέσεις τους με τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι ο νόμος για την Ουκρανία ενδέχεται να υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις.
Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ενέκριναν νωρίτερα έναν νόμο ο οποίος προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και θανατηφόρου εξοπλισμού.
Όμως η παράδοση όπλων —την οποία ζητεί έντονα το Κίεβο— παραμένει μια απόφαση στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προς το παρόν την απορρίπτει και απλώς έχει εγκρίνει τη χορήγηση μη θανατηφόρας βοήθειας, όπως ραντάρ εντοπισμού πυραύλων Γκραντ και όλμων, εξοπλισμού νυχτερινής κατόπτευσης ή αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Ο νόμος πάντως εγκρίνει τη χορήγηση από την Ουάσινγκτον ειδών όπως αντιαρματικά βλήματα, μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών και ασυρμάτων, μεταξύ άλλων.
Το κείμενο ενεκρίθη χθες ομόφωνα από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων· για τεχνικούς λόγους, αναπέμφθηκε στη Γερουσία όπου αναμένεται να εγκριθεί ξανά και να σταλεί στον πρόεδρο Ομπάμα για κύρωση.
Έχει τροποποιηθεί ξανά και ξανά και πλέον δεν αναφέρεται στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και στη Γεωργία με το χαρακτηρισμό "σημαντικές χώρες σύμμαχοι που δεν είναι κράτη μέλη του NATO", όπως ανέφεραν οι προηγούμενες εκδοχές του — αυτό ήταν ένα σημείο στο οποίο ο Λευκός Οίκος αντιτασσόταν.
Αυτός ο χαρακτηρισμός, ο οποίος αποδίδεται σε ελάχιστες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και η Ιαπωνία, διευκολύνει τη διμερή στρατιωτική συνεργασία και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ιδίως όπλων.
Με το νέο νόμο εξάλλου το Κογκρέσο καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε νομικά πρόσωπα του τομέα των εξοπλισμών στη Ρωσία (εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν ή/και εμπορεύονται όπλα) που παραδίδουν εξοπλισμό στη Συρία, στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην Ουκρανία, στη Γεωργία ή στη Μολδαβία ή συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση των κρατών αυτών. Αναφέρεται ονομαστικά η κρατική επιχείρηση Rosoboronexport.
Στον ενεργειακό τομέα, ο νόμος εγκρίνει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες όπως η Gazprom σε περίπτωση που περιορίσει ή εμποδίσει τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία ή χώρες μέλη του NATO. Προβλέπει επίσης να προστεθεί στη μαύρη λίστα η Gazprom Neft, η θυγατρική της Γκάζπρομ που δραστηριοποιείται στον πετρελαϊκό τομέα.
Στον τομέα της τραπεζικής, ο νόμος προσθέτει τη Sberbank, τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, στον κατάλογο των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις. Στο πεδίο της βιομηχανίας, προβλέπει να προστεθεί στον κατάλογο ο όμιλος Rostec.
Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας έχουν βρεθεί στο ναδίρ τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.
Εξάλλου, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας διεμήνυσε ότι δεν θα εκτελέσει τις "αμερικανικές εντολές" σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) την οποία έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
Σύμφωνα με την χωριστή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να ακολουθεί μια λογική σύγκρουσης στις διμερείς σχέσεις, παραπέμποντας στις κατηγορίες που έγιναν πρόσφατα στο αμερικανικό Κογκρέσο περί παραβίασης της Συνθήκης αυτής από τη Μόσχα.
Εξάλλου, ένας Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου υπουργού για να συζητήσουν σχετικά με το Μεσανατολικό, χωρίς να διευκρινίσει εάν συζήτησαν επίσης σχετικά με την ουκρανική κρίση ή την INF.
"Ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι) και ο υπουργός Εξωτερικών (της Ρωσίας Σεργκέι) Λαβρόφ συζήτησαν σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και στην περιοχή, καθώς και για τις πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στον ΟΗΕ", ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.