Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε χθες Πέμπτη εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά «να βγουν από τη σκιά», ανακοινώνοντας μια μεταρρύθμιση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι των μεταναστών, βάσει της οποίας περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάψουν να ζουν με τον φόβο της απέλασης.
«Μπορείτε να βγείτε από τη σκιά και να πάψετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον νόμο», υπογράμμισε. H μεταρρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα περίπου 4,7 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου τους μισούς από τους 11,4 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στις ΗΠΑ, η πλειονότητα των οποίων είναι από το Μεξικό και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Οι ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις αφορούν κυρίως μετανάστες γονείς χωρίς χαρτιά, τα παιδιά των οποίων είναι πολίτες των ΗΠΑ από τη γέννησή τους ή είναι κάτοικοι των ΗΠΑ καθώς και ανθρώπους που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.
Όμως για να μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από το νέο αυτό σύστημα θα πρέπει να ζει στις ΗΠΑ για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ποινικό μητρώο. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν προσφέρει αμνηστία, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους.
«Δεν προσφέρει υπηκοότητα ή το δικαίωμα να παραμείνουν εδώ μόνιμα, ούτε προσφέρει τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να το κάνει αυτό», υπογράμμισε.
Την ανακοίνωση του Ομπάμα χαιρέτισαν το Μεξικό και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής απ’ όπου κατάγεται μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών, όπως το Σαλβαδόρ και η Γουατεμάλα.
Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου να προωθήσει τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις, υπονομεύει τις πιθανότητες υιοθέτησης ενός σχετικού νομοσχεδίου που θα έχει την έγκριση και των δύο κομμάτων.
Ο Μπένερ σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων σκοπεύει να πολεμήσει κατά της απόφασης του Ομπάμα, χωρίς όμως να διευκρινίσει με ποιο τρόπο. Επεσήμανε όμως ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κάνει χρήση της εκτελεστικής του εξουσίας και να παρακάμψει το Κογκρέσο, όπου η νομοθεσία για την μεταναστευτική πολιτική κωλυσιεργεί, ενδέχεται να υπονομεύσει τις μελλοντικές προσπάθειες.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προειδοποιούσα τον πρόεδρο ότι (...) απειλώντας επανειλημμένα να αναλάβει δράση για τη μετανάστευση, καθιστούσε αδύνατη τη δημιουργία μιας σχέση εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για να συνεργαστούμε», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός.
Παράλληλα, ένας διοικητής της αστυνομίας στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ο οποίος αυτοαποκαλείται «ο πιο σκληρός σερίφης της Αμερικής», υπέβαλε μήνυση εναντίον του Ομπάμα, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αντισυνταγματικές.
Ο σερίφης της κομητείας Μαρικόπα, ο Τζο Αρπάγιο δήλωσε ότι ο Ομπάμα υπερέβη τις εξουσίες του προσπερνώντας το Κογκρέσο και προχωρώντας μόνος του στις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τη μήνυση που έχει υποβάλει ο Αρπάγιο, οι μεταρρυθμίσεις ισοδυναμούν με αμνηστία και θα ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες χωρίς χαρτιά να περάσουν τα σύνορα.