“Δε θα κηρύξουμε στάση πληρωμών για το ομοσπονδιακό χρέος”

O γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακόνελ, που αναμένεται να είναι ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία τον προσεχή Ιανουάριο, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχό της, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή να κηρυχθεί αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του κράτους εξαιτίας του ομοσπονδιακού χρέους.

“Δεν θα κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε θα κηρύξουμε στάση πληρωμών για το ομοσπονδιακό χρέος”, δήλωσε ο Μακόνελ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Το τρέχον όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που αναμένεται ότι θα έχει ξεπεραστεί στα τέλη του Μαρτίου, θα μπορούσε να παραταθεί έως αυτό το καλοκαίρι, εφόσον το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόσει κάποια “έκτακτα” μέτρα.

Το αμερικανικό χρέος πλησιάζει αυτήν τη στιγμή τα 18 τρισεκατομμύρια δολάρια και το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού κάποια στιγμή, ίσως έως τα τέλη του καλοκαιριού, προτού το υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τα περιθώρια του να αντλεί ρευστότητα, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών.