Πετρέους: Γνώριζα πως για τη Βεγγάζη ευθύνεται η Αλ Κάιντα

Το γεγονός ότι γνώριζε από την αρχή, πως πίσω από την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη υπάρχουν πρόσωπα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αποκάλυψε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.

Κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, κεκλεισμένων των θυρών, ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος παραιτήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, μετά την αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής του σχέσης με την βιογράφο του Πόλα Μπρόντγουελ, εμφανίστηκε μετανιωμένος για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής της Νέας Υόρκης Πιτ Κινγκ μετά την ακρόαση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Πετρέους "είπε ότι υπήρξαν αναφορές διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά ότι πάντα πίστευε ότι υπήρχε μια σημαντική ανάμιξη των τρομοκρατών".

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην επικεφαλής της CIA ήταν "πολύ επαγγελματίας, πολύ ενημερωμένος για τα γεγονότα, και πολύ ισχυρός".

Οι ερωτήσεις φαίνεται ότι επικεντρώθηκαν στη χρονική στιγμή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν την ανάμιξη ισλαμιστών παραστρατιωτικών, και ότι δεν επρόκειτο για μια διαδήλωση ενάντια σε ένα ισλαμοφοβικό βίντεο που μεταδιδόταν στο Διαδίκτυο την εποχή εκείνη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικρίνει εντονότατα τον χειρισμό του επεισοδίου από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και τον κατηγόρησαν εμμέσως ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης για να μην αμαυρωθεί ο απολογισμός του προέδρου στον αγώνα του εναντίον της Αλ Κάιντα, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία.

Ο Πετρέους μπήκε στην αίθουσα της επιτροπής από την πίσω πόρτα για να ξεφύγει από τους πολλούς δημοσιογράφους που τον περίμεναν για την πρώτη επίσημη εμφάνιση του μετά την παραίτησή του. Στη συνέχεια κατέθεσε ενώπιον Γερουσιαστών επί μία ώρα και 20 λεπτά.