Χαροπαλεύει ο πρώτος ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ

"Μάχη για τη ζωή του" δίνει ο ασθενής που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλεύεται στο Ντάλας του Τέξας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομοσπονδιακού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Πριν τρεις ημέρες, η κατάσταση της υγείας του Τόμας Έρικ Ντάνκαν - ο οποίος έφθασε στο Ντάλας από τη Λιβερία πριν από δύο εβδομάδες - επιδεινώθηκε από σοβαρή σε κρίσιμη.  

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δρ Τόμας Φρίντεν στην εκπομπή "State of the Union" του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο ασθενής δεν έχει υποβληθεί σε καμιά από τις πειραματικές θεραπείες, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.  

Δήλωσε επίσης ότι το πειραματικό φάρμακο ZMapp "δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο σύντομα", ενώ ένα δεύτερο πειραματικό φάρμακο μπορεί να είναι "δύσκολο να χορηγηθεί και στην πραγματικότητα μπορεί να επιδεινώνει την υγεία του ασθενή".

"Απ' ότι αντιλαμβανόμαστε, το πειραματικό φάρμακο δεν χορηγείται στον ασθενή. Εξαρτάται από τους θεράποντες γιατρούς του, τον ίδιο, την οικογένειά του, τι θεραπεία θα πάρει", τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο Ντάλας περίπου 10 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα και 40 παραμένουν υπό παρακολούθηση, από την ομάδα των 114 ανθρώπων που είχε αρχικά εκτιμηθεί πως είχαν εκτεθεί στον ιό. Κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει συμπτώματα μόλυνσης, ανέφερε ο Φρίντεν.  

Παράλληλα, ο εικονολήπτης του NBC που προσεβλήθη από τον ιό Έμπολα στη Λιβερία, έφτασε σήμερα στις ΗΠΑ, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα. Στο ίδιο νοσοκομείο είχε νοσηλευθεί ο δρ. Ρικ Σάκρα, ένας αμερικανός ιεραπόστολος που προσεβλήθη από τον ιό στη Λιβερία τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος θεραπεύτηκε.