Τη θέση ότι η διαφθορά στην Κίνα ήταν “αναπόφευκτη” λόγω της εκτόξευσης της ανάπτυξης στη χώρα διατύπωσε η ιστορική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ. “Όταν μια χώρα αναπτύσσεται από πολύ χαμηλό σε πολύ υψηλό επίπεδο η διαφθορά είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Όμως οι ηγέτες της Κίνας έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα και είναι αποφασισμένοι να το επιλύσουν”, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας.
Ο 89χρονος πρώην διπλωμάτης μίλησε με πολύ καλά λόγια για την απερχόμενη κινεζική ηγεσία υπό τον πρόεδρο Χου Τζιντάο. “Εντυπωσιάστηκα από την ομιλία του προέδρου Χου, από την έμφαση που έδωσε στοις μεταρρυθμίσεις, από την εμπιστοσύνη στο μέλλον της Κίνας και από τον συμφιλιωτικό τόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής” τόνισε.
Ο Κίσινγκερ υπήρξε πρωτεργάτης της προσπάθειας προσέγγισης ΗΠΑ και Κίνας. Το 1971 επισκέφτηκε το Πεκίνο για να προετοιμάσει την ιστορική συνάντηση του Ρίτσαρντ Νίξον, με τον Μάο Τσετούντγκ το 1972.
“Εάν κάποιος το 1971, όταν είδα για πρώτη φορά την Κίνα, μου περιέγραφε πώς είναι σήμερα η Κίνα, ή απλώς μου έλεγε πώς θα φαίνονται τα κτίρια της, θα του έλεγα ότι αυτό είναι τρελό, ότι είναι αδύνατο να συμβεί. Και όμως συνέβη” κατέληξε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός.
Ο Κίσινγκερ, για πολλούς αμφιλεγόμενη προσωπικότητα κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για “την συνεισφορά του στον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ”. Ως υπουργός Εξωτερικών τότε υπήρξε φλογερός υπέρμαχος του πολέμου αυτού. Αμφιλεγόμενος παραμένει ο ρόλος του και στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή (επίσης το 1973) και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την στρατιωτική δικτατορία του 1967 στην Ελλάδα.