Σχέδιο για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών παρουσιάζει ο Ομπάμα

Την Τετάρτη θα παρουσιάσει ενώπιον του Κογκρέσου και του αμερικανικού λαού τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ μία μέρα νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου, για να τους ζητήσει τη στήριξή τους προς το σχέδιο αυτό.

"Θέλω απλά ο αμερικανικός λαός να καταλάβει τη φύση της απειλής και με ποιόν τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε και να έχει εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε", είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC "Meet the Press", η οποία προβλήθηκε σήμερα και μαγνητοσκοπήθηκε χθες Σάββατο. "Η επόμενη φάση είναι να ξεκινήσουμε επιθέσεις", ανέφερε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ή στη Συρία, εξηγώντας πως "δεν πρόκειται για κάτι ανάλογο με τον πόλεμο στο Ιράκ", και περιέγραψε τις προσπάθειες που κατέβαλε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία για το σχηματισμό συμμαχίας.

"Θα αποτελέσουμε τμήμα μίας διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα για την υποστήριξη των ενεργειών των ιρακινών χερσαίων δυνάμεων και των κουρδικών", σημείωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας πως άλλες εννέα χώρες έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν στον "πυρήνα" αυτής της συμμαχίας.

"Θα τους αποδυναμώσουμε συστηματικά. Θα συρρικνώσουμε τα εδάφη που ελέγχουν και στο τέλος θα τους νικήσουμε", είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα έχει δεχτεί σφοδρή κριτική επειδή εμφανίζεται να μην ασχολείται στενά με την ιρακινή κρίση, κυρίως μάλιστα όταν έπαιξε γκολφ λίγα μόνο λεπτά αφότου πληροφορήθηκε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές. Όπως είπε στο NBC, θα ήθελε "να κάνει διακοπές από τον Τύπο", αλλά παραδέχτηκε ότι η επιλογή του γκολφ ήταν κακή.

Όπως εξήγησε, θα έπρεπε να είχε φανταστεί πώς θα έδειχνε αυτό, αλλά σχολίασε ότι το "θέατρο" που προϋποθέτει το αξίωμα του προέδρου είναι "κάτι που δεν μου έρχεται πάντα αβίαστα".