Το Μιζούρι φλέγεται, υπό το φάντασμα του ρατσισμού

Την παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες ταραχές και συγκρούσεις στη μικρή πόλη Φέργκιουσον στο Μισούρι, αφότου ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό μαύρο το περασμένο Σάββατο.  

Επί έξι ημέρες, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας συγκρούονται άγρια με διαδηλωτές, που σπάνε και πυρπολούν οργισμένοι ότι βρουν μπροστά τους.

Οι εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση δείχνουν ρίψεις δακρυγόνων και πυκνά σύννεφα καπνού μέσα από τα οποία τρέχουν οι διαδηλωτές. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν επίσης χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σύμφωνα με την εφημερίδα St. Louis Post-Dispatch.

Μεγάλος αριθμός ανδρών των δυνάμεων επιβολής της τάξης έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και οι αστυνομικοί, που είναι εμφανώς σε ένταση, είναι βαριά οπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Οργή για τον θάνατο 18χρονου Αφροαμερικανού από αστυνομικό

Τα επεισόδια στο Φέργκιουσον ξυπνούν εκ νέου το φάντασμα του ρατσισμού στην χώρα και ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δήλωσε ότι αστυνομία έχει «ευθύνη να ενεργήσει με διαφανείς» διαδικασίες για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο το βράδυ, Μάλιστα, προειδοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις εναντίον «μιας χρήσης δυσανάλογης βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών».

Ο Ομπάμα υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τη βία εναντίον των αστυνομικών.

«Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για τη βία εναντίον των αστυνομικών ή για εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την τραγωδία ως κάλυψη για πράξεις βανδαλισμού και λεηλασιών» υπογράμμισε ο πρόεδρος σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση.