Αποστασιοποιούμενη από την εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σε μια συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να μην επέμβει στα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου πολέμου υπήρξε μια «αποτυχία».
Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του Ομπάμα και άλλοι έχουν τονίζει ότι δεν έχει αναλάβει επαρκή δράση για να υποστηρίξει τους Σύρους οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Συρία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και τρία χρόνια, ο Άσαντ συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία, ενώ οι τζιχαντιστές κερδίζουν έδαφος από τους πιο μετριοπαθείς αντάρτες, σημειώνουν οι επικριτές του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ.
«Η αποτυχία να βοηθήσουμε να σχηματιστεί μια αξιόπιστη μάχιμη δύναμη αποτελούμενη από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις εναντίον του Άσαντ —ισλαμιστές, οπαδοί ενός κοσμικού κράτους, και όλους όσοι ήταν ανάμεσα τους—, η αποτυχία αυτή άφησε ένα μεγάλο κενό, το οποίο καλύπτουν τώρα οι τζιχαντιστές», είπε η Χίλαρι Κλίντον στη συνέντευξή της στο περιοδικό The Atlantic.
Η Κλίντον υπηρέτησε ως η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης του Ομπάμα στην πρώτη του θητεία στην προεδρία και αποχώρησε στις αρχές του 2013, ήταν επομένως στέλεχος της κυβέρνησης κατά τα πρώτα στάδια της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία.
Θεωρείται μια πιθανή και ιδιαίτερα ισχυρή διεκδικήτρια του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι η υποψήφιά του για την προεδρία στις εκλογές του 2016. Είχε ηττηθεί από τον Ομπάμα όταν είχαν αναμετρηθεί για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008.
Ερωτηθείσα σχετικά με το σλόγκαν του Ομπάμα «μην κάνεις ηλίθια πράγματα», το οποίο ο ίδιος χρησιμοποιεί για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο χαράσσει την εξωτερική του πολιτική, η Κλίντον είπε πως «οι μεγάλες δυνάμεις χρειάζονται οργανωτικές αρχές, και η φράση 'μην κάνεις ηλίθια πράγματα' δεν είναι μια οργανωτική αρχή».
Στην ίδια συνέντευξη, η Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης την οποία διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και του πρωθυπουργού της χώρας αυτής Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει τεταμένες σχέσεις με τον Ομπάμα.
Το Ισραήλ έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή για τους θανάτους εκατοντάδες Παλαιστίνιων αμάχων και την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών και κτισμάτων, περιλαμβανομένων σχολείων του ΟΗΕ, στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς ο οποίος διαρκεί 33 ημέρες.
Η Κλίντον ωστόσο τάχθηκε υπέρ του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κρίνοντας ότι η κύρια ευθύνη για το ξέσπασμα της σύρραξης «ανήκει στη Χαμάς».