Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει σε συνέντευξή του στους New York Times ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των στόχων των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ για την απώθηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας θα βρουν τρόπο να συνεργασθούν μεταξύ τους.
Στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον Τόμας Φρίντμαν, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει τη λύπη του για το ότι δεν έκανε περισσότερα για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης, απαισιοδοξία για τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, ανησυχία για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και απογοήτευση για τη στάση της Κίνας.
Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε χθες την έγκρισή του για την πραγματοποίηση στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, σε μία περιορισμένη εκστρατεία με στόχο την πρόληψη πιθανής "γενοκτονίας" μειονοτήτων του ιρακινού πληθυσμού και την προστασία των αμερικανών αξιωματούχων που εργάζονται στην περιοχή.
Ωστόσο, στη χθεσινή του συνέντευξη, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ενισχύσουν τη δράση τους για να βοηθήσουν το Ιράκ να απωθήσει την επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που επιδιώκει την ίδρυση δικού του κράτους σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.
"Δεν πρόκειται να τούς επιτρέψουμε να ιδρύσουν χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ...αλλά αυτό θα το κάνουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα ξέρουμε ότι έχουμε συμμάχους επί του πεδίου που είναι ικανοί να καλύψουν το κενό", προειδοποίησε.
Επαινώντας την ηγεσία του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν για την αποτελεσματικότητά της και για την ανοχή που επιδεικνύει προς άλλες θρησκείες και θρησκευτικές ομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν.
"Αλλά, ευρύτερα, αυτό που έχω τονίσει είναι ότι δεν θέλω να καταλήξουμε να είμαστε η ιρακινή πολεμική αεροπορία", προειδοποίησε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την απροθυμία του να εφαρμόσει επεμβατική πολιτική σε δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, δήλωσε σκωπτικά ότι μερικές φορές φορές εύχεται οι ΗΠΑ να έμοιαζαν περισσότερο με την Κίνα: μία υπερδύναμη που κανείς δεν περιμένει από αυτήν να επέμβει.
"Είναι χαλαροί και ήταν χαλαροί τα τελευταία 30 χρόνια και τους βγήκε μιά χαρά", είπε.
Εκφράζοντας τη λύπη του που η κυβέρνησή του δεν κατέβαλε μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης μετά την αεροπορική εκστρατεία που συνέβαλε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, είπε: "Λοιπόν, αυτό είναι ένα δίδαγμα που ακολουθώ κάθε φορά, θέτω το ερώτημα: 'Πρέπει να επέμβουμε στρατιωτικά; Εχουμε απάντηση για την επόμενη ημέρα;' ".
Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχουν την ικανότητα να φθάσουν σε μία μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία, ανάλογη με εκείνη που ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ αποδείχθηκε έτοιμος να συνομολογήσει, την ίδια που αποδέχθηκαν οι ισραηλινοί πρωθυπουργοί Μεναχέμ Μπεγκίν και Γιτζάκ Ραμπίν.
"Από κάποια άποψη ο Μπίμπι είναι υπερβολικά ισχυρός, από κάποια άποψη ο Αμπάς είναι υπερβολικά αδύναμος για να συγκλίνουν και να λάβουν τις βαρύνουσες αποφάσεις που είχαν τη βούληση να λάβουν ένας Σαντάτ, ένας Μπεγκίν, ένας Ραμπίν",είπε.
Σχετικά με την ουκρανική κρίση, πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα υποχωρήσει από την ανατολική Ουκρανία. "Μπορεί και να εισβάλει", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.