Μια απόφαση που αναμένεται να πλήξει πολλούς εργαζόμενους εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το Δικαστήριο δικαίωσε εργοδότες να μην καλύπτουν ιατροφαρμακευτικά την περίθαλψη των υπαλλήλων τους αν αυτό αντίκειται στα θρησκευτικά τους πιστεύω.
Με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά, το Δικαστήριο ανέτρεψε διάταξη του γνωστού νόμου του Μπαράκ Ομπάμα, που έγινε γνωστός ως Obamacare.
Η διάταξη προέβλεπε ότι όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερους από 50 εργαζόμενους οφείλουν να περιλαμβάνουν στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη που παρέχουν και 20 τρόπους αντισύλληψης, μεταξύ αυτών και το χάπι της επόμενης ημέρας, χωρίς επιπλέον κόστος ανά εργαζόμενο/-η.
Βάσει του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας, "η υποχρέωση να περιλαμβάνεται η αντισύλληψη στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι παράνομη", ανέφερε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο στην απόφαση του δικαστηρίου.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μικρό αριθμό προσώπων και τις οικογενειακές επιχειρήσεις, "οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υποχρέωση (κάλυψης) της αντισύλληψης παραβιάζουν την ελευθερία του θρησκεύεσθαι", υπογράμμισε.
Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε από πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έδειξε ότι η πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται εναντίον του να επιτρέπεται στους εργοδότες, βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, να αποκλείουν κάποια μέσα αντισύλληψης από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εργαζόμενων.
Στην ερώτηση αν οι εργοδότες θα μπορούν να επιλέγουν ποιες μορφές αντισύλληψης θα προσφέρουν στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαφωνεί με αυτό και το 35% ότι συμφωνεί. Το 12% δεν απάντησε.