ΗΠΑ: Αποστολή συμβούλων αλλά όχι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ

ι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συγκεκριμένη και ακριβείς στρατιωτική δράση εναντίον των ισλαμιστών στο Ιράκ, εάν και όταν η κατάσταση επί του εδάφους το απαιτήσει" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, για την κρίση στο Ιράκ και τα σχέδια εμπλοκής της αμερικανικής κυβέρνησης.  

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων, μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων ασφαλείας, στο Ιράκ για να αναλάβουν "να εκπαιδεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν" τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στον αγώνα τους εναντίον των σουνιτών ανταρτών του ΙΚΙΛ. Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μάχες και επανέλαβε ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στο Ιράκ. . 

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να μην εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο η κατάσταση στο Ιράκ και να μην γίνει η χώρα αυτή ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστικές οργανώσεις. Όπως είπε, μια καλή επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα είναι να διασφαλιστεί ότι η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τη Βαγδάτη δεν πρόκειται να διαρραγεί από τους αντάρτες.   

Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να συστήσουν κοινά κέντρα επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, τόσο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες όσο και για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή. Διευκρίνισε πάντως ότι προηγουμένως θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Όπως μετέδιδαν νωρίτερα τα αμερικανικά μέσα, στο διάγγελμά του ο Ομπάμα θα ανακοίνωνε ένα σχέδιο για την αποστολή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, αλλά - προς το παρόν- δεν θα έδινε το πράσινο φως για αεροπορικές επιδρομές, κάτι το οποίο ζήτησε επισήμως πριν δύο ημέρες η Βαγδάτη.  

"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλίνει προς μια περιορισμένη δράση, η οποία θα ενσωμάτωνε αυτούς τους κομάντος στις ιρακινές δυνάμεις, αλλά δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.