"Αυτό έγινε χάρη σε εσάς. Σας ευχαριστώ". Με αυτό το μήνυμα δέχτηκε το αποτέλεσμα του εκλογικού μαραθωνίου ο νέος...ή μάλλον ο επανεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, στο twitter. Ο Ομπάμα κέρδισε και το κάστρο της Βιρτζίνια και το εκλεκτορικό σώμα ανανέωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του για ακόμα τέσσερα χρόνια.
Μιλώντας με το μέλος των Ρεπουμπλικάνων στην Ελλάδα, Σταύρο Βλαχογιάννη, το news.gr, σφυγμομέτρησε τις πρώτες αντιδράσεις και τον αντίκτυπο της εκλογής Ομπάμα σε επίπεδο διεθνών εξελίξεων και πολιτικής στρατηγικής. Ο κύριος Βλαχογιάννης στάθηκε στο γεγονός ότι ο Ρόμνεϊ ήταν ο μεγάλος χαμένος των εκλογών γιατί κουβαλούσε το βαρύ φορτίο της πολιτικής Τζωρτζ Μπους του νεότερου. “Ο Ρόμνεϊ έκανε ανοίγματα σε αρκετές μεριές προσπαθώντας να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος της πολιτικής Μπους”, αναφέρει.
Από την πλευρά του ο πρώην διπλωματικός υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και υποστηρικτής των Δημοκρατικών, Brady Kiesling, τονίζει ότι η πολιτική που ήθελε να επιβάλλει ο Ρόμνεϊ, αυτή της διαρκούς προβολής δυνάμεων, ήταν αυτή που τελικά του στοίχισε το χρίσμα. “Μία υπερδύναμη πρέπει να σκέφτεται έξω από τα όρια του πολιτικού συμφέροντος. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο. Δεν μιλάνε ποτέ με ξένους και δεν τους ενδιαφέρει”, υποστηρίζει ο κύριος Kiesling. Συνεχίζει λέγοντας ότι κανένας υποψήφιος δεν έχει δικαίωμα να παραβλέπει την ανθρώπινη φύση και υπόσταση, όπως έκανε ο Μπους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Κινήσεις που όπως επισημαίνει στοιχειώνουν και τους μελλοντικούς υποψηφίους του κόμματός των Ρεπουμπλικάνων.
Σε αντίθεση με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο κύριος Βλαχογιάννης υποστηρίζει ότι ο Ρόμνεϊ είχε θέσει στις προτεραιότητές του την εξωτερική πολιτική και επιθυμούσε την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή. “Η συμπαγής Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει τα οικονομικά συμφέροντα των Αμερικών, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική διέξοδο για την προώθηση των προϊόντων τους”, αναφέρει. Τονίζει μάλιστα, ότι σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ο επανεκλεγείς πρόεδρος είχε αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους “κάτι το οποίο είχε δείξει και με παλαιότερη δήλωσή του λέγοντας ότι το ΔΝΤ, δεν μπορεί να στηρίζει άλλο την Ελλάδα”.
“Ο Ομπάμα θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη”, έρχεται να διαψεύσει με τη σειρά του τους ισχυρισμούς του Σταύρου Βλαχογιάννη, ο πρώην διπλωμάτης, κύριος Kiesling. “Προσπαθεί να συντηρήσει το σύστημα που βασίζεται στη στενή συμμαχία Αμερικής και Ευρώπης με στρατηγικούς εταίρους την Ιαπωνία και την Τουρκία”. Δηλώνει μάλιστα ανακουφισμένος για την επανεκλογή του και στέκεται στην μη ρεαλιστική τάση των Ρεπουμπλικάνων που παρουσίασαν έναν κόσμο υπό την απόλυτη αμερικανική κυριαρχία, αποφεύγοντας μία πιο ρεαλιστική και ανθρωπιστική προσέγγιση.
Ο κύριος Βλαχογιάνης έρχεται να θυμίσει το πόσο σημαντική θα ήταν η εκλογή Ρόμνεϊ. Μία εκλογή που αυτομάτως θα διευκόλυνε την αναγνώριση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας και θα βοηθούσε τη χώρα μας στο επίπεδο εξόρυξης φυσικών πόρων από τη Μεσόγειο, με δεδομένες τις καλές σχέσεις που διατηρούσε και διατηρεί με τους Ισραηλινούς, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών.
Αν σταθεί κάποιος στις λεπτομέρειες θα δει ότι με βάση τα exit polls των αμερικανικών εκλογών το 60% των νέων στις ηλικίες 18 έως 29 ετών, το 55% των γυναικών και το 62% των κατοίκων στις μεγάλες πόλεις ψήφισε δαγκωτό Ομπάμα. Σύμφωνα με τον Brady Kiesling το μήνυμα της επανεκλογής Ομπάμα ήταν ότι κέρδισε ο ενθουσιασμός των νέων. “Η επόμενη γενιά είναι μόνη σωστή βάση για μία νομιμοποιημένη κυβέρνηση”, λέει.
Δεν ξέρουμε αν ο Ομπάμα θα τα καταφέρει καλύτερα από τον Ρόμνεϊ, ούτε τι θα συνέβαινε αν το αποτέλεσμα ήταν το αντίστροφο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η πένα του ιστορικού θα καταγράψει τα γεγονότα και όπως συνηθίζουμε να λέμε και ο ένας αλλά και ο άλλος θα γράψουν αλλά και θα κριθούν από την ιστορία.
Γιώργος Λαμπίρης