Χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα την επανεκλογή Ομπάμα

Τα συγχαρητήρια τους για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές στον Μπαράκ Ομπάμα στέλνουν ο ένας μετά τον άλλο Ευρωπαίοι -και όχι μόνο- ηγέτες και αξιωματούχοι με τηλεγραφήματα, δηλώσεις και μέσω social media.

"Πολύ χαρούμενος" για το αποτέλεσμα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

"Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο μου Μπαράκ Ομπάμα. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας", έγραψε επίσης στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ελιο Ντι Ρούπο, χαρακτήρισε ως ένα "ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον των ΗΠΑ, όλου του κόσμου, αλλά και το δικό μας" την επανεκλογή του Ομπάμα. "Οι Αμερικανοί ψήφισαν για με Αμερική περισσότερο δίκαιη και ανεκτική", πρόσθεσε.

Την ευχαρίστησή του εξέφρασε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως είναι ευκολότερο να συνεργάζεται κανείς με έναν Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, καθώς όπως είπε, "στη δεύτερη θητεία οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε ανάγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά".

Την επανεκλογή Ομπάμα χαιρέτισε και ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ επικρίνοντας ταυτόχρονα τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προέβλεπαν όξυνση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών εξαιτίας της συμπάθειας που εξέφρασε στο πρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις είναι υπέρ του Ισραήλ τόσο σε πολιτικό (και) οικονομικό επίπεδο, όσο και στον τομέα της ασφάλειας, διότι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και αξίες. (Η εκλογή του) Μπαράκ Ομπάμα για εμάς ήταν μία από τις πιο ευαίσθητες στιγμές”, δήλωσε ο Σαλόμ, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, που όπως επικαλείται η ραδιοφωνία των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε την βεβαιότητα πως ο “πρόεδρος Ομπάμα θα είναι εξαιρετικός για το Ισραήλ στη δεύτερη θητεία του”.

"Είμαι πεπεισμένος ότι στη διάρκεια της νέας σας θητείας θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας για να ενθαρρύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες μας, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την εξεύρεση λύσεων στις κρίσεις που μας απειλούν, κυρίως στη Μέση Ανατολή", ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ  στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Από την πλευρά της Γερμανίας η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζοντας την καλή συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και προσκαλώντας τον στο Βερολίνο.

"Σας συγχαίρω θερμά για την επανεκλογή σας. Συνεργαστήκαμε στενά και φιλικά τα τελευταία χρόνια. Αναγνωρίζω ιδιαιτέρως την αξία που είχαν οι πολλές συνομιλίες μας, κυρίως για να ξεπεραστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν, στον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Προσβλέπω στη συνεργασία μας ώστε οι χώρες μας να διευθετήσουν μείζονες προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία που αντιμετωπίζουν ως φίλες και συμμαχικές χώρες", τονίζει.

Σε συνέχιση της στενής συνεργασίας προσδοκά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, ο κ. Μουν συνεχάρη θερμά τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του και προσβλέπει στο "πνεύμα διαρκούς συνεργασίας" μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, τονίζει, ότι πολλές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά αναφερόμενος στην αιματοχυσία στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή καθώς και στην κλιματική αλλαγή.

Τα συγχαρητήρια της εξέφρασε και η κινεζική πολιτειακή ηγεσία. Ο Χου Τζιντάο χαιρέτισε τη "θετική πρόοδο" στις σινοαμερικανικές σχέσεις που σημειώθηκε στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο συνεχάρη επίσης τον Ομπάμα ενώ ο αντιπρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.