Ομπάμα: Δεν θα συρθούμε πάλι στο Ιράκ χωρίς συννενόηση

Προσπάθεια να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στο Ιράκ έκανε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, με μία δήλωση επί του θέματος.  

"Δεν θα στείλουμε στρατιώτες στο Ιράκ, zήτησα όμως από την ομάδα ασφαλείας να ετοιμάσει άλλες λύσεις για να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση του Ιράκ. Ότι και να αποφασίσουμε θα πάρει λίγες ημέρες. Αυτή τη στιγμή συνομιλούμε με την ιρακινή κυβέρνηση και συγκεντρώνουμε πληροφορίες. Δεν θα "ξανασυρθούμε" σε μια κατάσταση από μόνοι μας, χωρίς να υπάρχει οργανωμένο και καταρτισμένο πολιτικό και στρατιωτικό σχέδιο και από τις δύο κυβερνήσεις" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.  

"Ο κόσμος μπορεί να είναι ήσυχος. Καμία απόφαση δεν θα παρθεί μέσα σε ένα βράδυ" είπε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα,  κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο CNN ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν το αεροπλανοφόρο George HW Bush στον Περσικό Κόλπο στις επόμενες ώρες, ώστε να προσφέρουν στον πρόεδρο διάφορες επιλογές, σχετικά με πιθανές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών στο Ιράκ.  

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει σύντομα τα βήματα που θα λάβουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν το Ιράκ. 

"Με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναμένω άμεσες αποφάσεις από τον πρόεδρο. Είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν άμεσα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε με τους εταίρους μας την πρόκληση αυτή", σημείωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης, ο Ομπάμα είχε επισημάνει ότι εξετάζει "όλα τα ενδεχόμενα" για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ, αναφερόμενος κυρίως σε αεροπορικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων και βάσεων των εξτρεμιστών του ΙΚΙΛ. 

 

Επίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους

Με αφορμή την σαρωτική επέλαση των τζιχαντιστών στο Ιρακ, οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τον Μπαράκ Ομπάμα για την πολιτική του, καταγγέλλοντας την πρώιμη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.  

"Οι τρομοκράτες είναι 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) από τη Βαγδάτη και τι κάνει ο πρόεδρος; Κάνει σιέστα", δήλωσε ο Τζον Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.  

"Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν διαπραγματεύτηκε μια Συμφωνία για το Καθεστώς των Ξένων Δυνάμεων (SOFA, που καθορίζει το νομικό καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ) εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Ιράκ και για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή", είπε ο Μπένερ. 

Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός ζήτησε να αυξηθεί η τεχνική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, όμως απέφυγε να εκφράσει την άποψή του για το ενδεχόμενο άμεσων αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων.