Επιστρέφει σπίτι μετά από 5 χρόνια αιχμαλωσίας από τους Ταλιμπάν

Ο λοχίας του αμερικανικού στρατού Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατείτο αιχμάλωτος για σχεδόν πέντε χρόνια από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφέθηκε ελεύθερος και τώρα βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

“Σήμερα ο αμερικανικός λαός είναι ευτυχισμένος που θα μπορέσει να υποδεχθεί σύντομα στην πατρίδα του τον λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, που παρέμεινε αιχμάλωτος για τουλάχιστον 5 χρόνια”, ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. “Εκφράζω τη μέγιστη ευγνωμοσύνη μου στον εμίρη του Κατάρ που βοήθησε να διασφαλίσουμε την επιστροφή του στρατιώτη μας”, προσέθεσε.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ανακοίνωσε ότι πέντε κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο θα αποφυλακισθούν, και ενώ ο ίδιος δε συσχέτισε ρητά τα δύο νέα, που ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του Μπέργκνταλ, οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους πέντε κρατούμενους Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ, που κατάγεται από το Άινταχο, είχε συλληφθεί την 30η Ιουνίου του 2009 στο Αφγανιστάν, μόλις δύο μήνες αφότου είχε φθάσει στην χώρα, και οι Ταλιμπάν είχαν δώσει στη δημοσιότητα πολλά βίντεο για να αποδείξουν ότι είναι ζωντανός.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι ο λοχίας μπορεί να περπατήσει ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του στα πρώτα λεπτά της ελευθερίας του.

“Μόλις επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο, έγραψε σε ένα χάρτινο πιάτο «ΕΔ;» (SF?)” είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στη συντομογραφία των ειδικών δυνάμεων (Special Forces). “Οι χειριστές απάντησαν δυνατά, «Ναι, σε ψάχναμε εδώ και πολύ καιρό». Τότε ακριβώς ο λοχίας ξέσπασε σε κλάματα»”, διηγήθηκε.