Άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ

Ήταν 12 τα μεσάνυχτα στην Ευρώπη όταν τα μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα δίκτυα μετέδωσαν “και κάπου εδώ έρχεται το τέλος της προεκλογικής καμπάνιας των δυο υποψήφιων Αμερικανών προέδρων, επανερχόμαστε σε λίγες ώρες που θα ανοίξουν οι κάλπες”.

Αργά χθες τη νύχτα (ώρα ΗΠΑ), Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ έκοψαν την κορδέλα του τερματισμού των μαραθώνιων προεκλογικών εκστρατειών τους. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους δίνουν να φτάνουν μαζί στη γραμμή του τερματισμού όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου. Όμως το τελευταίο γκάλοπ που δημοσιεύτηκε, από την ιστοσελίδα RealClearPolitics.com στην κρίσιμη πολιτεία του Οχάιο, δίνει έναν αέρα προβαδίσματος στον Μπαράκ Ομπάμα: 49,6% έναντι 46,6% του Μιτ Ρόμνεϊ. Λίγο νωρίτερα, δημοσκόπηση του BBC έδινε μόλις 1% παραπάνω στον απερχόμενο πρόεδρο με 49% έναντι 48% του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Την τελευταία μέρα του προεκλογικού τους αγώνα και οι δυο υποψήφιοι επικεντρώθηκαν πλέον όχι στον ποιον θα ψηφίσουν οι πολίτες αλλά στο να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης αργά χθες κάλεσε τους οπαδούς του να βεβαιωθούν ότι συγγενείς και φίλοι τους θα ψηφίσουν στις εκλογές της Τρίτης.

"Είναι υπόθεση δική μας, των πολιτών. 'Έτσι πρέπει να είναι η δημοκρατία μας", είπε ο Οπάμα με βραχνή από τις συνεχείς ομιλίες φωνή.

Στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία πριν από τέσσερα χρόνια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια τις προεδρικές εκλογές.

"'Όταν οι κυνικοί έλεγαν ότι δεν μπορούσαμε (να τα καταφέρουμε), εσείς είπατε 'Ναι, μπορούμε' ", τόνισε.

"'Όταν οι Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε την αλλαγή, δεν μπορούν να μας σταματήσουν.'Άλλωστε όλα τα έχουμε περάσει μαζί, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε τώρα", υπογράμμισε.

Τις τελευταίες μέρες Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ περιόδευσαν σε πολιτείες που θεωρούνται αμφίβολες αλλά και αυτές που τελικά θα κρίνουν το αποτέλεσμα: ο Μιτ Ρόμνεϊ βρέθηκε στη Φλόριντα, τη Βιρτζίνια, το Νιου Χαμσάιρ και το Οχάιο. Ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στην Αϊόβα, το Ουισκόνσιν και το Οχάιο.

Αν και οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το νικητή των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με ουδέτερους αναλυτές και στατιστικολόγους, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, από 277 μέχρι 317. Ο γνωστός στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ δίνει 315.3 εκλεκτορικές ψήφους στον Ομπάμα και 222.7 στον Ρόμνεϊ. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην προεδρία των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες από τους 538.

Σε αρκετές πολιτείες, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα, άσκησαν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, φάνηκε να έχει μια -αν μη τι άλλο- ευτυχή τηλεοπτική συγκυρία με το μέρος του.

Το κόστος των προεκλογικών εκστρατειών άγγιξε τα 2 δισ. δολάρια.